Nickelodeon, Veilig Verkeer Nederland en Jantje Beton organiseren samen de 12e editie van de Nationale Buitenspeeldag op 12 en 15 juni. Ook Hilversum doet weer mee. In samenwerking met Gemeente Hilversum en Versa Welzijn wil de gemeente aandacht vragen voor buitenspeelruimtes en de verbetering van verkeersveiligheid.

Kinderzender Nickelodeon en Jantje Beton organiseren al ruim 10 jaar de Nationale Buitenspeeldag. In heel Nederland zijn er al 876 activiteiten geregistreerd waarvan 10 in Hilversum. Zo is er een springkussen, kunnen kinderen zich laten schminken en zijn er verschillende spelletjes zoals bingo en rennen over een stormbaan.

De Nationale Buitenspeeldag heeft meerdere functies. Zo meldt Versa Welzijn dat tijdens deze drie dagen, kinderen onbelemmerd op straat kunnen spelen. Verschillende straten zijn de hele dag afgesloten. Ook kunnen volwassen hun sociale contacten verstevigen. Daarnaast is er een mogelijkheid om knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid tijdens de Buitenspeeldag, aan de politiek of de gemeente voor te leggen.

Verschillende straten doen mee aan de Buitenspeeldag. Lilian Martins van Versa Welzijn organiseert deze Nationale Buitenspeeldag in Hilversum. Zij vertelt dat er dit jaar al zeker in 76 straten aanmeldingen zijn geweest, waarvan één straat gecombineerd is met meerdere naastgelegen straten. Twee van de aanmeldingen, de Bodemanstraat en de Taludweg, zijn door de gemeente afgewezen vanwege de belemmering in de doorstroming en de veiligheid. Hierdoor zijn er nu 74 aanmeldingen overgebleven. Op 15 juni komt Versa Welzijn en de Gemeente weer bij elkaar om het project te evalueren.