Ondanks de gure wind en af en toe wat regen waren er veel mensen aanwezig bij alweer de 70ste editie van de Maple Leaf cross. Een wedstrijd ter nagedachtenis aan de Canadese bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Het is zondag vijf november en waar veel mensen binnen blijven op deze herfstachtige dag, komen er ook een hoop buiten. Op het terrein waren de nodige faciliteiten aanwezig. Mensen konden genieten van wat te eten en drinken of de uitslagen bekijken op de elektronische borden.

Om 11:00 was de start van de jeugdlopen. Afstanden varieerden van 850 meter tot 1500 meter. De winnaars uit de verschillende categorieën waren Gijs Bomer(D-junioren), Jurre Brouwer(C-junioren), Kyra Koopman(A-pupillen), Thijmen van Wijchen(B-pupillen), Robin van den Berg(C-pupillen) en Quinten Gisius(D-pupillen).

Na de jeugdlopen werd het tijd voor de recreatieloop. Deelnemers konden zich inschrijven voor de 2,5KM, 5KM, 7,5KM of de 10KM. Gefinishte lopers werden beloond met een medaille en flesje water. Door de speakers schalden constant kreten als “Kom op! Je bent er bijna!” of “Aan de kant! Er komen lopers aan!”.

Tijdens de recreatieloop was er een iets minder fijn voorval. Een quad met daarop een EHBO’er racete het parcours op en even later was er in de verte een sirene te horen. Toeschouwers waren allemaal bezorgd naar wat er aan de hand was toen de man met de microfoon het woord weer nam. “Er is een atleet onwel geworden dus maak allemaal alsjeblieft ruimte voor de hulpdiensten.” Even later kwamen een ambulance en politieauto het terrein opgereden. De enige manier om de onwel geworden man van het terrein af te halen was met een terreinauto van de brandweer, die enige tijd later arriveerde. De man maakte het uiteindelijk naar omstandigheden goed, maar is wel naar het ziekenhuis gebracht.

Na de recreatieloop werd het tijd voor de crosswedstrijden. Om 14:00 werd begonnen met de 3KM. Richard Douma won deze met een mooie tijd van 00:08:49. Op de tweede plek eindigde Jeroen Bakker (00:08:56) en de top drie werd afgesloten door Seppe van ’t Westende(00:08:57). Alle drie bekende namen binnen de sport. Op de lange cross voor de vrouwen (7,5KM) eindigde Anne Luijten(00:26:56) op de eerste plek. Tweede werd Irene van der Reijken(00:28:58) en op de derde plaats eindigde Lisan Duijvenstein(00:29:18).

En dan als afsluiter van de dag. De 10KM voor de mannen. Deze werd gewonnen door Lucas Nieuweboer (00:32:13). De tweede plek werd veroverd door Paul Zwama (00:32:31) en kort daar achter eindigde Cas Lutz (00:32:33). Hierna werd het tijd voor de prijsuitreiking aan alle winnaars van vandaag. De jeugd kreeg de prijzen ’s ochtends uitgereikt.