HILVERSUM – Hilversumse vrouwen hebben last van het landelijke tekort aan de anticonceptiepil. Vrouwen die bij de apotheek komen om de pil te halen verlaten de deur soms met lege handen of krijgen een andere pil voorgeschoven. De apotheken gaan verschillend om met dit probleem.

De oorzaak van de schaarste in de levering van de anticonceptiepil heeft te maken met pure pech. Bedrijven die verschillende varianten van de pil leveren in Nederland kregen toevallig tegelijkertijd productieproblemen. De precieze reden per bedrijf is niet bekend, maar door onder andere een lading afgekeurde pillen en verschillende andere problemen veroorzaakte dit tot een pillentekort.

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker: “Wij hebben ook zeker last van het pillentekort in Nederland. Als onze cliënten een voorraad van de pil komen halen raden wij ze aan om contact met hun arts op te nemen voor een alternatief. Een andere oplossing zou zijn dat ze tijdelijk moeten stoppen met het nemen van de pil. Wij hebben namelijk helemaal niks meer, alles is op.”

Boots apotheek Emma heeft nog wel een voorraadje van de pil. “Apotheek Emma is maar een kleine apotheek, maar wij hebben in het begin een grote voorraad van de anticonceptiepil ingeslagen, waardoor we onze cliënten nog kunnen leveren. De voorraad is niet groot, maar het is tenminste iets”, aldus Martijn de Leeuw namens Boots apotheek Emma.

Een ander alternatief komt van Apotheek Kuylman B.V.  Zij halen de pil uit het buitenland zodat ze hun cliënten toch nog van de pil kunnen voorzien. “De verpakking en de pillen kunnen er misschien anders uitzien, maar de werkzame stof die in de pil zit werkt hetzelfde”, onderbouwt de apotheek. Ook denkt Apotheek Kuylman dat de Nederlandse pil rond half december weer leverbaar is.

Door heel Nederland gaat sinds kort ook een nieuwe hashtag rond op Twitter. De hashtag #vrouwen-steunen-vrouwen is bedacht door een vrouw die zelf ook door haar voorraad heen was en bij haar apotheek geen nieuwe strip kon krijgen. De hashtag is bedacht om vrouwen de pil onderling te kunnen laten ruilen. Zo kan iemand die een strip over heeft andere vrouwen helpen door de strip door te geven. De hashtag is een groot succes en helpt vrouwen enorm om toch de pil te kunnen blijven slikken.