HILVERSUM- Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gaat samen met Hogeschool Utrecht interactieve multimediale verhalen archiveren. Het gaat om 170 verhalen die ingestuurd zijn bij de journalistieke VVOJ-, VOJN- en NL-awards vanaf 2014. Deze multimediale verhalen zijn nog nooit eerder gearchiveerd.

Renée van de Nat, onderzoekster van het HU-lectoraat Crossmediaal Kwaliteitsjournalistiek, is initiatiefneemster van het project. Van de Nat kon tijdens het doen van onderzoek veel beelden niet terug vinden. “Tijdens mijn onderzoek kwam ik er achter dat heel veel journalistiek werk lijkt de verdwijnen. Ik heb zelf een verzameling van 160 interactieve journalistieke verhalen en vorig jaar kwam ik erachter dat zo’n 20% van deze verhalen geheel of gedeelten zijn verdwenen,” aldus van de Nat. Ze heeft naar aanleiding van haar ondervindingen samen met het lectoraat eerder al Meldpunt Prullenbak opgericht. “Deze bijeenkomst vond ook plaats bij Beeld & Geluid.”

Student-assistenten krijgen de taak om de verhalen te archiveren. Dit doen ze doormiddel van een “tool”. Het doel is om voor de kerstdagen klaar te zijn met archiveren. Technisch is het een lastige klus, volgens van de Nat.

Het is bijzonder dat Beeld en geluid gaat samenwerken met Hogeschool Utrecht. Beeld en Geluid archiveert normaal gesproken zelf materiaal van de publieke omroep. Van der Nat heeft zelf de samenwerking met beeld en geluid opgezocht en ze is er erg tevreden mee: “De samenwerking met Beeld & Geluid verloopt goed.”

Beeld en Geluid is het eerste nationale, audiovisuele archief ter wereld dat zich onderscheid met een keurmerk: Data Seal of Approval.  Het media archief van Beeld en Geluid beperkt zich niet alleen tot TV en radio, ze slaan ook geschreven pers, computergames en online video’s op. Op dat lijstje komen de 170 multimediale verhalen er nu dus ook nog bij.