Daders van winkeldiefstal zijn vaak niet goed te herkennen op de bewakingsbeelden van winkels. De politie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid vragen daarom de aandacht van winkeliers om de kwaliteit van hun camera’s te verbeteren.

Het komt steeds vaker voor dat rechercheurs tegen het probleem aanlopen dat veel beelden van beveiligingscamera’s niet bruikbaar zijn voor opsporing. Dat betekent dat verdachten niet geïdentificeerd kunnen worden. In december 2016 heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de politie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het CCV. Het CCV is, in opdracht van het ministerie, een onderzoek gestart naar de slechte kwaliteit van bewakingscamera’s.

Joeri Vig, medewerker van het CCV en leider van het onderzoek, zegt: “We hebben een 0-meting gedaan bij een aantal winkels en een winkelcentrum. Uit ons onderzoek blijkt dat er vaak een aantal factoren spelen die de slechte kwaliteit veroorzaken. Of de recorder staat niet goed ingesteld, of er zit een defect in de camera die niet gerepareerd wordt. Wat ook vaak voorkomt is dat het zo wordt gecomprimeerd dat wanneer je naar het scherm kijkt, je 4K of HD ziet, maar wanneer je de beelden terugkijkt zie je sneeuw.”

Het CCV heeft negen punten opgesteld waaraan een goede en bruikbare camera moet voldoen. Wanneer ondernemers en winkeliers aan deze punten denken bij het repareren en/of installeren van de camera’s, vergroten zij de kans op succesvolle opsporing en vervolging van winkeldieven.

Het onderzoek start in Noord-Holland en later dit jaar wilt het CCV de rest van het land benaderen. Hoewel geprobeerd is een grote groep geïnformeerd te houden doormiddel van nieuwsberichten, blijken ondernemers in Hilversum niet goed op de hoogte van dit onderzoek.