In de wijk Noordwest van Hilversum hangen borden van WhatsApp Buurtpreventie (WABP), toch weten lang niet alle buurtbewoners waar deze voor dienen. Velen zien de voordelen van deze vorm van preventie in, maar vragen zich tegelijkertijd af of WABP wel noodzakelijk is.

In de wijk Noordwest wordt er maar beperkt gebruik gemaakt van WABP. Verschillende mensen hebben de borden zien hangen maar hebben geen idee hoe ze hier gebruik van kunnen maken. Frederique Raath uit de Borneolaan maakt geen gebruik van deze preventie, maar vertelt dat ze zonder dit gebruik ook wel goed contact met haar buren heeft. “Ik heb geen idee hoe ik in zo’n groep kom. Ik heb ook alleen maar het telefoonnummer van mijn directe buurman. Verder is het contact in de buurt gewoon goed.”

Een deel van de Hoge Naarderweg maakt wél gebruik van WhatsApp buurtpreventie en is hier tevreden over. Huisarts Kok vertelt dat ze sinds een paar maanden ook deel uitmaakt van een groep. Bij haar in de groep is er nog geen melding gemaakt van dreiging, maar dat de mogelijkheid er is, bevordert het veiligheidsgevoel. “Ik raad anderen aan ook gebruik te maken van WABP.”

Van de ruim 7300 WhatsApp Buurtpreventiegroepen in Nederland zijn er 130 actief in Hilversum. Dit beleid is bedoeld om de veiligheid in de buurt te bevorderen door elkaar te waarschuwen voor ‘vreemde’ verschijnselen. Neem bijvoorbeeld de situatie van Richarda van Kasbergen, een van de Hilversummers die wél gebruik maakt van WABP. Zij informeerde haar buren via de lokale WhatsApp-groep over een verdachte man die in de buurt rondliep. Even later werd de man herkend en is toen door de politie opgepakt. Deze man bleek inderdaad een oplichter te zijn. Dit vertelt Richarda in een YouTube video die te vinden is op de gemeentesite van Hilversum. WABP kan dus wel degelijk de veiligheid bevorderen.

Zelf een groep starten kan via https://wabp.nl/wabp-groep-starten/.