HILVERSUM – Op de begane grond van de Hilversumse bieb is het een komen en gaan van mensen. Kinderen spelen in de speelhoeken, ouderen zitten in het café aan een kopje koffie en medewerkers vliegen heen en weer om iedereen te helpen. Boven is dat juist weer helemaal anders. Hier zitten wat ouderen onderuit gezakt in een heerlijke stoel, voor het raam, weg te dromen in hun mooie boek. Ook zitten hier studenten aan tafeltjes om in stilte te leren of te werken. Je zou ze bijna over het hoofd zien, maar in die bieb staan ook nog wat boeken. Om die mee te mogen nemen, moeten mensen deze wel zelf scannen met alle nieuwe techniek van dien. De bibliotheek heeft eindelijk weer succes. Het uitlenen van boeken in de landelijke openbare bibliotheek is na vele slechte jaren eindelijk weer stabiel.

Het is echter niet zo druk bij de boekenkasten als in de rest van de bieb. Een oude meneer, met een tasje onder zijn arm, doet zijn best om te lezen wat er op de bordjes staat. Ouders zoeken op de kinderafdeling een boek dat ze wel zien zitten om voor te lezen.Dit terwijl de kinderen lekker op de spelcomputer zitten. Twee kinderen springen rond de PlayStation om alle bubbels te vangen en een ander jongetje is aan het kleuren op een soort digitale tafel. De bieb draait nog wel om de boeken, maar de boeken krijgen weinig aandacht. “Ik merk wel dat we veel mensen inschrijven”, vertelt bibliotheekjuffrouw Emily van Doren(45).  “De functie van de bibliotheek is niet alleen het uitdelen van boeken, maar het is ook gewoon een contactplaats. Daardoor vullen we een hele bibliotheek. Als je naar Hilversum kijkt, hebben wij dan ook wel een grote functie in cultureel opzicht en in scholing. Het ledenaantal zal stabiel zijn, maar het aantal mensen dat wij over de vloer krijgen, neemt alleen maar toe.”

Één van de prinsheerlijke kinder speel hoekjes. Deze is nog niet voorzien van game computer.

Anouk Schijff

De echte boeken wurmen hoek.

Anouk Schijff

Het stabiel blijven van het aantal uitgeleende boeken komt doordat de openbare bibliotheek nu ook e-books uitleent. “Als mensen e-books willen lenen kunnen zij zich aanmelden bij bibliotheek.nl, maar daar heb je wel een lidmaatschap voor nodig. Dus in die zin maakt het niet zoveel uit of ze fysiek of digitaal een boek lenen”, vertelt van Doren.

Om mensen alsnog te trekken, is er de landelijke actie ‘Nederland leest’ met het thema: ‘Nederland leest en debatteert: Geef jouw mening en krijg van de bibliotheek een boek cadeau.’ Op de tweede verdieping, op de groene muur, hangen stellingen waarover gedebatteerd zou kunnen worden. Ook kunnen mensen er nog stellingen bij hangen. Bij die groene muur staat ook een tafel vol met boeken over debatteren en het hoekje is versierd met bijpassende posters en slingers. ‘Nederland leest’ loopt vanaf 1 oktober.Het is eigenlijk een jaarlijks terugkerend cadeautje voor onze lezer. Ze mogen dit jaar kiezen uit 3 titels. In de voorgaande jaren was dat er maar ééntje. Leden krijgen dit boekje gratis mee naar huis. We hebben natuurlijk ook echte ledenwerfacties zoals ‘neem een lid mee.’ Als je dan iemand aanmeldt, krijg je een gratis workshop of een gratis lunch aangeboden”, aldus de bibliothecaresse.

Stellingen die bij de actie Nederland leest horen.

Alhoewel op de werkplaatsen geacht wordt niet te praten, fluistert de 17-jarige Mike: “Ja, het is hier een goede plek om hard en geconcentreerd te leren. Thuis leiden allerlei dingen mij af en vooral mijn PlayStation. Hier ga ik hard aan het werk, dus als je me weer alleen wilt laten?” Ook de oudjes in het café zijn het er mee eens dat de bieb een fijne plek is. “Ja, we komen hier graag. Het is leuk om te zien wat er in de bieb speelt en het café is niet duur. Hier kom ik mijn vrienden tegen”, zegt Ria den Donder (73). En de kinderen? Die zijn niet aanspreekbaar. Die gaan helemaal op in hun eigen videogame.