Bio bloemen van Toma

‘Het is direct naast Ome Joop, de witte hekken staan open’ zegt Toma van den Bosch aan de telefoon. Het bescheiden atelier van Toma is gevestigd bij Kas & Co, een broedplaats van diverse groene ondernemers. Een bescheiden atelier voor een gedreven bio bloemist. Hoe kom je op het idee om een bio bloemenservice te beginnen en wat zijn bio bloemen eigenlijk?

Toma en haar moeder zijn druk bezig met het samenstellen van stukken. Er zijn veel bestellingen binnengekomen dus een helpende hand is altijd fijn, vooral wanneer deze uit hetzelfde vak komt. Toma’s moeder heeft twintig jaar in de bloemisterij gezeten en Toma’s opa was bloembollenteler. Niet gek dus dat deze bloemenservice is ontstaan. Al is het wel met een omweg, want Toma was eerst werkzaam in de zorg. Tussen twee banen in bedacht ze om iets met bloemen te gaan doen. Om ervaring op te doen en om te kijken of het echt is wat ze wilde heeft ze stage gelopen bij bio-bloemisterij Bloemkracht8, hier was haar moeder de eigenaar van, maar het bedrijf is inmiddels verkocht.

We nemen plaats op twee stoeltjes die tussen wat kleine kassen en Toma’s atelier instaan. Buiten, want het is begin april en de zon schijnt. Toma vertelt dat in de kassen onder andere moestuintjes zijn voor particulieren. Ook zit op dit terrein een zorggroep, zij onderhouden het hier ook. LandinZicht heeft hier ook wat groenteteelt, een van de bedrijven die bio bloemen teelt voor de bloemenservice. ‘Ik ben in Hilversum gewoon gaan rondfietsen en bij telers binnengelopen om te vragen of ze met me samen wilden werken. Sommige telers kweekten bijvoorbeeld al biologische groenten en wat biologische bloemen, ik heb gevraagd of ze hun bloementeelt wilde uitbreiden.’

'De kennis over bio bloemen kan nog flink verbeterd worden.'

De manier waarop wordt gekweekt maakt een bloem biologisch of niet. Een bio bloem zou nooit aangepast worden aan de wensen van de consument. Bijvoorbeeld: zonnebloemen worden vaak zonder stuifmeel verkocht. Dit komt omdat mensen dit niet op tafel willen hebben. De bloem wordt zo aangepast dat de consument een betere beleving heeft. Bio bloemen worden in de volle grond geteeld, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De bloem groeit op een manier waardoor de natuur zo min mogelijk wordt verstoord. De aarde is vol en insecten kunnen rondvliegen en kruipen.

Naamsbekendheid creëren is misschien nog wel de grootste uitdaging voor Toma. ‘Ik ben partner van Hilversum100 en Samen Sneller Duurzaam in Gooise Meren. Als hier bijeenkomsten zijn kan je goed netwerken, je hebt dan automatisch met mensen te maken die geïnteresseerd zijn in een duurzaam leven.’ Soms zo extreem dat er wordt gevonden dat bloemen in de natuur horen en niet op tafel. Toma promoot haar bedrijf ook via social media. ‘Verder probeer ik vooral particulieren en bedrijven zelf te bereiken en mijn verhaal te verspreiden. Want de kennis over biologische bloemen kan nog flink verbeterd worden.’

Foto: Liv Krul

De kassen bij het atelier

Foto: Liv Krul

Een stuk, klaar om geleverd te worden aan gemeente Bussum

Foto: Liv Krul