OBS De Dubbeldekker pakt groots uit voor viering Suikerfeest

HILVERSUM - Het einde van de Ramadan werd afgelopen dinsdag door veel moslims weer gevierd met het Eid-al-Fitr, bij veel Nederlanders ook wel bekend als het Suikerfeest. Na veel overleg in de Tweede Kamer mogen scholen sinds begin 2016 zelf bepalen of vierders van het Suikerfeest een vrije dag krijgen. "Goede zaak", vindt Meryem Balasar, directeur van OBS De Dubbeldekker in Hilversum. Ook haar school besteedt veel aandacht aan de vieringen van verschillende religies. Afgelopen vrijdag hield de school daarom een Suikerfeest op het schoolplein. "Het is een initiatief van onze klassenouders. Zij hebben het feest georganiseerd."

Het is voor het eerst dat de basisschool zo groots uit heeft gepakt voor de viering. Het bestuur van de school vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende geloven, door ook stil te staan bij niet-Nederlandse feestdagen. “​Dit doen we in het kader van multiculturaliteit, begrip en respect voor elkaar. Wij zijn dit schooljaar ook begonnen met het inzetten van de moedertalen van de kinderen als ondersteuning voor het onderwijs op school. We vinden zowel de thuistaal als de thuiscultuur belangrijk omdat dit positief bijdraagt aan het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van de kinderen.”

Kinderen van De Dubbeldekker die het Suikerfeest willen vieren krijgen op de dag van het feest gewoon verlof toegewezen. “Wij hebben op school namelijk veel kinderen met een islamitische achtergrond, ook zij moeten gewoon recht hebben op vrije dagen omtrent hun religie.” Afgelopen december koos De Theo Thijssenschool in Amsterdam ervoor om het paasontbijt te vervangen voor de viering van het Suikerfeest. Het initiatief kreeg kritiek vanuit ouders op de school waarna er ook aandacht aan werd besteed in de Tweede Kamer. Balasar kan zich wel vinden in de keuze van de school. “Als je op een school meer leerlingen hebt die iets met het Suikerfeest hebben dan leerlingen die iets met pasen hebben is het een logische beslissing. Het is mooi dat dit in Nederland op deze manier kan.”

Afgelopen vrijdag van 13:30 tot 15:30 uur vond het Suikerfeest van de basisschool plaats. Kinderen konden spelletjes doen en er stonden hapjes en limonade klaar. Balasar: “Er waren hapjes uit alle verschillende landen waar onze leerlingen vandaan komen. Ook uit landen die geen islamitische meerderheid hebben. Aan de tafels hingen vlaggen om te laten zien uit welk land de hapjes kwamen.” Ook was er een springkussen aanwezig en kon er gebruik worden gemaakt van de suikerspinmachine. “De kinderen hebben genoten van het springkussen en de suikerspinnen en er stond een rij voor de henna tatoeages. Tijdens het feest klonk er Islamitische religieuze muziek over het schoolplein. De sfeer was heel erg gemoedelijk. Het feest is zeker voor herhaling vatbaar”, vertelt Balasar.

Het suikerfeest is een initiatief vanuit klassenouders van OBS De Dubbeldekker.

Foto: OBS De Dubbeldekker

De suikerspinnen vielen goed in de smaak tijdens het Suikerfeest.

Foto: OBS De Dubbeldekker