Gemeentes zetten steeds vaker buurtbemiddeling in, opgeleide vrijwilligers die helpen bij het oplossen van conflicten tussen buren. Buurtbemiddeling in Hilversum bestaat al sinds 2008. De laatste jaren weten steeds meer mensen de weg hier naartoe te vinden. De buurtbemiddeling in Hilversum valt onder Versa Welzijn, een brede welzijnsorganisatie actief in de Gooi en Vechtstreek, Baarn en Eemnes.

Esther Lindoorn, coördinator Buurtbemiddeling, merkt ook dat steeds meer mensen bekend zijn met buurtbemiddeling. “Het is helaas nog steeds zo dat mensen ons pas bellen als ze al jarenlang een conflict hebben, we zijn dan ook blij dat we nu eerder gevonden worden. Hoe eerder we erbij betrokken worden, des te beter we kunnen helpen.”

Uit cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat 70 procent van de bemiddelingen succesvol is. Hoe dat precies in Hilversum zit is volgens Lindoorn niet zomaar te zeggen “Wij rapporteren aan gemeente en woningcorporaties over onze resultaten, het lastige van cijfers is dat ze multi-interpretabel zijn.” Voor de cijfers verwijst ze naar het landelijk gemiddelde.

In Hilversum staat geluidsoverlast met stipt op nummer één als het over conflicten gaat.