HILVERSUM - De buurtkinderen van de rookvrije speeltuin aan de Neuweg zitten in de finale van de Rookvrije Generatie Award. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen, gemeenten en omgevingen die het afgelopen jaar stappen hebben gezet om de toekomst rookvrij te maken. De kinderen uit Hilversum-Zuid, hebben er vorig jaar op eigen initiatief voor gezorgd dat hun speeltuin rookvrij werd verklaard. De finale vindt op 7 april plaats in ARTIS Amsterdam.

Volgens Kinderwerkster Kati Lipusz van welzijnsorganisatie Versa Welzijn, zagen de kinderen afgelopen paar maanden ook echt de effecten van het initiatief. “De kinderen merken dat er minder sigarettenpeuken en as op het speelveld liggen. Ook zien ze geen rokers meer, hierdoor zijn er meer spelende kinderen op het plein.”

Het initiatief van de buurtkinderen heeft ook andere bewoners op ideeën gebracht, volgens Lipusz. Zo willen buurtbewoners het plein groener maken met bloembakken, vogelhuisjes, insectenpaleizen en picknickbanken. Er is nu ook een aanvraag voor ‘knikkerholletjes’ bij de gemeente, zodat de kinderen hier ook kunnen knikkeren. “Wij zitten nog in de brainstormfase, maar er zijn nu al talloze ideeën. Het zou leuk zijn als een paar van deze ideeën ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.”

Ook wethouder Annette Wolthers (D66), die het intitiatief ondersteunt, is positief over de nominatie van de kinderen. “Ik ben trots en blij voor de kinderen en vind het goed dat ze op deze manier worden beloond.” Volgens haar ontstaan er in Hilversum steeds meer plekken waar kinderen niet meer geconfronteerd worden met rokende mensen. “Iedereen wil dat kinderen in een gezonde en veilige omgeving kunnen spelen. Daar hoort ook een rookvrije speeltuin bij. Zonder gevaar op brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Een rookvrije omgeving zorgt ervoor dat kinderen later minder snel zelf gaan roken.”