HILVERSUM – Het regent en het is bitterkoud. Niet echt een shop weertje en dan is het ook nog eens een doordeweekse dag. Het centrum van Hilversum ligt er stil en verlaten bij. Echter is het bij de C&A, een winkel die de laatste tijd slecht in het landelijke nieuws geweest is, nog redelijk druk.

Minstens zeven paskamers zitten vol. Er staat geen rij voor de kassa, maar is het passen van kleding niet gelijk aan het kopen ervan? In de C&A lopen meer klanten dan in de gemiddelde winkel in Hilversum. Een paar vrouwen staan om het rek met de uitverkoop terwijl de winkelmedewerkster dit net aan het opruimen is. Andere vrouwen zijn elkaar net tegen gekomen in het gangpad en maken even een praatje. Deze klanten zijn er toch nog, ondanks alle landelijke commotie over het bedrijf. In de laatste weken maakte C&A bekend dat er vier filialen in 2017 zullen gaan sluiten. Mensen spraken meteen over het ‘zusje van V&D’, over personeel dat ongerust zou zijn en de loonsverhoging die al acht jaar uit blijft.

De winkelmedewerkster in Hilversum geeft echter aan dat ze helemaal niet voor haar baan vreest. “Ik mag over het sluiten van de vier filialen niks zeggen. Dan moet je toch echt bij het hoofdkantoor zijn. Verder loopt dit filiaal in Hilversum gewoon goed. We hebben het nog steeds druk en er is niks veranderd. Wat het ook is, is dat de media alleen aandacht besteed aan het sluiten van vier filialen, maar ze zeggen niks over de filialen die geopend gaan worden. Ik vrees zeker niet voor mijn baan, ik zit voorlopig nog wel goed.”

Ook het Hoofdkantoor beaamd dat het Hilversumse filiaal niets te vrezen heeft, maar wilt hier verder niks over kwijt.

Met meer dan 150 winkels in Nederland en meer dan 1500 filialen over heel Europa zeggen vier filialen natuurlijk eigenlijk helemaal niet zoveel. Gelukkig staat het Hilversumse filiaal niet op het sluitingslijstje. Hilversum zou het extra grote lege pand niet kunnen gebruiken in de al zo lege winkelstraat en de klanten zouden het filiaal niet kunnen missen.  “Oh ja, ik winkel hier graag. Dat deed ik ook graag bij V&D dus daar rouw ik nog steeds over. Nee, ik zou de C&A niet ook nog kunnen missen. Voor de oudere vrouw moet het winkelen ook nog leuk blijven”, is de reactie van mevrouw Driesen (71) die net even een rokje staat te passen.

“Mam, gaan we nou naar de kinderafdeling?”, zeurt het dochtertje van een vrouw die voor zichzelf maar niet kan kiezen. Ook op de kinderafdeling is het nog wel bevolkt. Hier is dan geen uitverkoop en de winkelmedewerkster die hier loopt doet dan ook net iets rustiger aan.  De kinderafdeling kan echter ook niet gemist worden. “Vroeger haalde ik mijn baby en kinderkleren bij de V&D, maar die is ook al dicht. Ik ben blij dat de C&A nog zulke leuke dingen heeft, want anders ben ik bang dat babykleding erg duur zou worden. Daarbij zou ik dan veel minder keuze hebben in wat ik mijn kinderen aan laat trekken”, vertelt moeder Lisa Everts (34), die op de kinderafdeling opzoek is naar iets leuks.

Alleen de jongere generatie komt nauwelijks naar de C&A en dat is wel te merken. De gemiddelde leeftijd in de C&A is toch wel 40. “Nee, C&A trekt mij niet heel erg”, zegt Anne Smit (19) die met handen vol tassen door de winkelstraat loopt. “Ik heb niet eens echt naar de kleding gekeken. Sterker nog, een heel enkele keer zie ik wel iets leuks in de etalages, maar het beeld van de C&A schrikt denk ik af. Er is bijna geen muziek, zoals in de meeste winkels. Ook ziet de C&A er meestal niet sfeervol uit. Dit komt bijvoorbeeld door het TL licht dat C&A vaak gebruikt. Andere winkels zijn óf juist heel licht, óf juist heel donker en leuk aangekleed, waardoor er wel sfeer is. Zonder de sfeer is een winkel toch minder aantrekkelijk.”

Toch is er, behalve voor de doelgroep van 13 tot 26 jaar, voor ieder wat wils in de C&A. Babykleding, kinderkleding, mannenkleding en vrouwenkleding. Dat de komst van de jongere generatie uitblijft, is voorlopig geen probleem in het filiaal in Hilversum. Voorlopig zitten er nog acht mensen in de pashokjes op deze niet zo mooie shopdag. Het is te hopen voor de C&A dat ze straks naar de kassa gaan en hier nog jaren langskomen.