Als journalist ben ik altijd opzoek naar nieuws. Eén van de plekken waar je snel en makkelijk nieuws vindt is Twitter. Zoek op de term Hilversum en je komt alles tegen. Van vacatures op het Mediapark tot aan erotische advertenties. Laatst trok een tweet mijn aandacht.

Een vader twitterde boos naar de gemeente dat hij zijn dochter bij de McDonalds moest ophalen omdat “ze bedreigd werd door een stel kutmarokkanen.” De gemeente antwoordde hierop dat zij graag zijn verhaal wilde horen, waarop de vader antwoordde die niet te willen vertellen. Dit deed mij (met een omweg) denken aan de zogenaamde ‘islamsafari’ van de heer Wilders en zijn Belgische collega Dewinter. Op last van de burgermeesters is het bezoek aan de gemeenten Brussel en Molenbeek gelukkig niet doorgegaan.

De manier waarop het nu gaat werkt niet. Wilders roept dat de islam verboden moet worden en dat het een bedreiging voor onze samenleving is. Niet op andere gedachten te brengen. En als je aan een ‘kutmarokkaan’ vraagt waarom die zulke dingen doet zal die altijd ontkennen dat er überhaupt iets is gebeurd. Hoe komen we dan van het probleem af?

Praten. Met elkaar in gesprek gaan en op die manier elkaar proberen te begrijpen. Het staat natuurlijk voorop dat mensen intimideren, bedreigen of mishandelen niet door de beugel kan en een islamsafari op de manier waarop Wilders het bedoelt is ook niet zo snugger. Maar wat nou als we wat meer begrip voor elkaar krijgen. Dus een soort ‘islamsafari’ om de cultuur en het geloof van deze ‘kutmarokkanen’ (en andere islamieten) te begrijpen. Met elkaar in gesprek gaan en meer over elkaar te weten te komen. En niet zoals deze boze twittervader eerst een tweet sturen naar de gemeente Hilversum om vervolgens het gesprek af te kappen.