Hilversum telt duizenden studenten, sommige studeren, net zoals ik, zonder te lenen. Voor sommige studenten is het onvermijdelijk om te moeten lenen. En juist voor veel van die studenten geldt de studententijd als een stressvolle periode vol met financiële problemen en zorgen.

In 2015 is het oude leenstelsel van de studiefinanciering voor een groot deel afgeschaft. In ruil daarvoor kan je nu geld lenen om zo toch je studie te kunnen betalen. Ik vind dat de overheid als taak heeft om ervoor te zorgen dat Nederland een hoogopgeleid land blijft, met weinig werkloosheid. Afschaffen vind ik daarom veel te ver gaan. Bovendien vind ik dat de overheid zich beter had moeten inleven in de studenten. Een starter, die net zijn eerste echte baan heeft, wellicht een gezin wil gaan beginnen, een huis wil gaan zoeken, mag eerst duizenden soms tientallen duizenden euro’s gaan aflossen. Schandalig, het blijft een twintiger namelijk jaren achtervolgen.

Verder is er uit onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) gebleken dat sommige studenten zelfs helemaal niet gaan studeren uit angst om straks te moeten gaan lenen. Dit kan en mag natuurlijk nooit voorkomen in een hoogontwikkeld land als Nederland. En wat als de schuld niet afgelost kan worden? Simpelweg omdat de student gewoon niet genoeg vermogen heeft? Staat de overheid de studenten dan bij als de deurwaarder op bezoek komt? Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het laat wel zien hoe krom het systeem is en hoe groot de toekomstige problemen kunnen zijn.

De overheid moet toch willen dat iedere Nederlander zonder zorgen kan studeren. Hierdoor krijgen we een zo breed mogelijke beroepsbevolking. Anders stroomt het straks over van werkloze Hilversummers die inmiddels aan hun zevende tussenjaar gaan beginnen. Of is er straks een overschot aan bijstandsuitkeringen en zijn er straks een recordaantal daklozen op de Groest te vinden.