HILVERSUM – Linda de Mol, Bridget Maasland en Caroline Tensen. Alle drie presentatrices van middelbare leeftijd. Deze vrouwen zijn al jaren niet meer van de buis af te slaan. Waarom is het dan dat er wordt gezegd dat de middelbare vrouw op het Media Park wordt afgeschreven? Ik snap er helemaal niets van.

Ja, het Media Park. De gigantische kavel waar dromen worden waargemaakt. Of vernietigt. Verschillende commerciële zenders en publieke omroepen zijn hier dagelijks bezig met het maken van televisie. De programma’s die worden gemaakt vragen natuurlijk om een jonge, frisse presentatrice die de kijkcijfers moet binnenhalen. Een blonde stoot die voor BNN in bikini van een hoogwerker moet springen. Dat soort types.

Enkele jaren geleden kwam SBS6 nog in het nieuws door hun actie om oudere presentatrices het gat van de deur te wijzen. Zo werden Cilly Dartell, Milika Peterzon en Maureen du Toit van Hart van Nederland als ‘te oud’ ervaren. Ook zouden ze een nieuw publiek niet meer aanspreken; veel te antiek. SBS6 gaf de schuld aan deze lieve, postmenopauze vrouwen voor hun kijkcijfers. Ook bij The Roast of Gordon werd presentatrice Sophie Hilbrand de grond in gestampt door de hoeveelheid kreukels in haar gezicht. Alhoewel, ze heeft wel heel wat groeven zeg. Maar even terug naar het probleem.

Wat namelijk wel opvallend is, is dat de mannelijke presentator tot zijn pensioen wél de autocue mag voorlezen. Presentatoren Twan Huys en Albert Verlinde zijn de vijftig namelijk al gepasseerd. Toch mag Huys nog met grijze haren en irritant Limburgs accent rondhuppelen op de redactie van College Tour. Meneer geniepige Verlinde mag nog altijd over het nieuws van de dag en andermans ellende praten. Maar o wee als de vrouw haar ellendige overgang bereikt. Of nog erger, als ze rimpels en een oude nek begint te krijgen. Want duh, dat is natuurlijk niet goed voor de kijkcijfers. Laat staan als haar voorgevel richting de aardkloot begint te hangen. Niet fris voor het publiek. Dat is toch te absurd?

Want, waarom mogen mannen wel oud worden op de buis, terwijl een presentatrice na haar veertigste op mag flikkeren? Is het niet leuk om ook eens een grijze Wendy van Dijk op het podium van The Voice te zien? Als er een jonge vrouw naast een uitgezakte, kromme Krabbé staat schieten de kijkcijfers echt niet omhoog, hoor. Ook kunnen de oudere gezichten van de televisie beter presenteren door jarenlange ervaring. Die blonde BNN-stoot moet nog van heel wat hoogwerkers springen en ervaring opdoen, alleen dan wordt ze zo goed als een Linda of Wendy. Rimpels horen gewoon bij het ouder worden. En ouder worden op televisie, daar is niks mis mee. Zelfs niet voor rimpelkoningin Hilbrand.

Gelukkig is er bij RTL nog plek voor oudere, getalenteerde types. Want, Wendy van Dijk, Linda de Mol en Bridget Maasland mogen nog altijd achter de desk plaatsnemen. Het is alleen de vraag wanneer ook zij worden afgeschreven in Hilversum. Dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd, helaas gebeurt dit nog steeds namelijk. Als het aan mij ligt presenteert Linda over veertig jaar nog het programma met de gouden koffertjes. Zelfs met die te grote kettingen. En die schuingeknipte pony.

Mannen mogen oud worden op de buis, terwijl dat voor vrouwen een stuk moeilijker is. Waarom? Geen flauw idee. Ik snap er nog altijd helemaal niets van.