De landelijke eindexamens voor middelbare scholieren zijn gisteren van start gegaan. Voor veel jongeren is dit de meest stressvolle periode van hun middelbare schoolcarrière. Welke voorbereidingen treffen zij?

Van donderdag 9 mei tot en met donderdag 23 mei wordt er grote stilte verwacht op de Hilversumse middelbare scholen, want de eindexamens zijn weer begonnen. Gister begonnen de eerste examens met: Nederlands en biologie voor de vmbo-leerlingen, filosofie en wiskunde A en B voor de havoleerlingen en Grieks en scheikunde voor de vwo-leerlingen. Tijdens deze periode zullen alle eindexamenleerlingen voor de laatste keer al hun concentratie bij een moeten rapen, voordat ze mogen feesten op hun examenreis of vol spanning op de uitslag wachten.

Vwo-leerling Lisa (18) heeft zich voorbereid door veel proefexamens te maken van al de vakken die ze heeft. Ze heeft extra geoefend wat ze het meest fout deed met haar bijlesleraar en heeft verschillende filmpjes op YouTube gekeken die meer uitleg geven over de onderwerpen die getoetst worden. Ze is niet heel zenuwachtig voor haar examens, alleen voor scheikunde en biologie. ‘Voor de vakken, waarvan ik denk: dat komt wel goed, ben ik eigenlijk helemaal niet zenuwachtig.’