De poëzieweek is van start gegaan en daar horen allerlei activiteiten bij. Zo ook in bibliotheek Hilversum waar de poëziepretmiddag gepland staat. Waar van een verhaal naar een gedicht wordt toegewerkt onder leiding van Marijke de Val.

In de hoek van bibliotheek Hilversum staan drie tafels in U-vorm vol met schrijfwaren en papier. Het is ongeveer kwart voor een in de vrijdagmiddag en het is vrij druk in de bibliotheek. Bij de tafels staan Marijke de Val (workshopleider), Tini Veldhuizen (manager Special Arts) en Olivier (stagiar) te wachten op de deelnemers van de workshop. Marijke heeft er zin in: “Taal en poëzie is voor iedereen.” zegt ze. Ook Tini heeft er zin in: “We willen iedereen laten zien dat iedereen gedichten kan maken.” De dames van de bibliotheek melden zich bij de tafel en het wachten is op de deelnemers van de workshop.

Het is ongeveer vijf voor drie als de schuifdeuren van de bibliotheek opengaan. Door de deuren stapt een viertal mensen, de deelnemers van de workshop. Enthousiast geven ze Tini, Marijke en Olivier een hand en nemen ze plaats op de stoelen bij de tafels samen met een viertal dames van de bibliotheek en Special Arts. Marijke legt uit wat de bedoeling is: alle deelnemers moeten een verhaal vertellen van wat ze onderweg of vanochtend of van de week hebben meegemaakt. Terwijl de deelnemers uitgebreid hun verhaal vertellen schrijft Tini snel op wat de deelnemers vertellen. Als iedereen klaar is met vertellen leest Tini voor wat de deelnemers hebben verteld en gaan ze in duo’s aan de slag, een deelnemer met iemand van de bibliotheek/Special Arts.

De duo’s gaan vanuit het verhaal van de deelnemers naar een gedicht toe werken. Al snel komen er enkele onderwerpen boven drijven voor de gedichten: van rappen tot een zware storm, de onderwerpen variëren heel erg.  De duo’s gaan enthousiast aan het werk en hebben bijna allemaal al snel een aantal belangrijke woorden gekozen voor het gedicht. Na iets meer dan een uur beginnen de gedichten al aardig vorm te krijgen en barst het van de creativiteit bij de deelnemers. Na ongeveer anderhalf uur hard schrijven hebben de meeste duo’s al bijna hun gedicht af en na nog eens tien minuten hard werken heeft elk duo een gedicht geproduceerd. Vanuit elk duo wordt er een gedicht voorgedragen en na elk gedicht klinkt een applaus vanuit de groep. Nadat alle gedichten zijn voorgedragen worden ze gebundeld in een soort boekje en krijgen alle deelnemers er een mee naar huis als aandenken aan deze poëziepretmiddag. Na ongeveer 2 uur hard werken worden de deelnemers weer opgehaald door een werknemer van Sherpa on vertrekken ze trots huiswaarts.