Vanaf 6 januari vormt Museum Hilversum het decor voor de World Press Photo. De tentoonstelling vraagt aandacht voor fotojournalistiek in het algemeen en zet zich in om de persvrijheid grensoverschrijdend te bevorderen. Het is inmiddels de zestigste editie van de wedstrijd en bevat bijzondere persfoto’s van 45 prijswinnaars uit 25 verschillende landen. De expositie zal op 6 januari feestelijk worden geopend.

De prijswinnende foto’s zijn verdeeld in acht verschillende categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De foto’s worden beoordeeld op hun accurate, eerlijke en visueel aantrekkelijke inzichten over onze wereld. Veronique Jansen, communicatieadviseur Museum Hilversum, vertelt: “De World Press Photo is ooit vanuit de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, ontstaan. Het doel van de tentoonstelling is om enerzijds meer aandacht te creëren voor wat zich wereldwijd afspeelt. Anderzijds om bezoekers te inspireren met een brede blik naar de wereld om hen heen te kijken.”

Bij elke foto hoort ook een eigen achtergrondverhaal. Deze worden tijdens de expositie stuk voor stuk toegelicht. Daarnaast is er ook een magazine verkrijgbaar, waarin alle achtergrondverhalen duidelijk staan beschreven. De winnende World Press Photo van het afgelopen jaar is van Burhan Ozbilici. De Turkse fotograaf wist op een indrukwekkende manier de aanslag op de Russische ambassadeur Andrey Karlov in Ankara vast te leggen.

Momenteel is de expositie van “Het Perfecte Plaatje” nog te zien in het museum. Op 6 januari om 14.30 uur geeft Lars Boering, Managing Director van de World Press Photo Foundation, een rondleiding waarnaar de World Press Photo expositie om 16.00 geopend zal worden. Tot 28 januari is de tentoonstelling in het museum te bewonderen.

Geïnteresseerd in de tentoonstelling? Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.museumhilversum.nl