Frida Alma Ährlin groeide op in de Zweedse bossen, verhuisde in 2010 naar Nederland voor de liefde en woont nu met haar vriend en dochter in Hilversum. Spiritualiteit en persoonlijke groei zijn dagelijkse onderdelen van haar leven. Haar eigen praktijk, Spirit of Alma, staat in het thema van het mentaal, emotioneel en fysiek helpen van mensen. Daarnaast organiseert Frida één keer per maand een blote voeten wandeling door de Zuiderheide. Openhartig vertelt ze over haar leven, haar praktijk en de blote voeten wandelingen.

 “Ik ben geboren in Zweden, waar ik op het platteland ben opgegroeid. Iedere zomer liep ik toen al het liefst op blote voeten door de tuin en over het land. Ik voelde me echt verbonden. Ik had een klein bosje waar ik vaak speelde en we hadden een klein groepje schapen waar ik altijd was na school, gewoon alleen met hen. Dus de spiritualiteit en de verbinding met alles wat leeft heb ik altijd gehad. Onbewust of bewust. Langzamerhand heb ik toen de interesse in energieën, ‘healing’ en ‘earthing’ ontwikkeld.

In Zweden heb ik Psychology and Innovation gestudeerd. Daarna had ik wel al een eigen bedrijf, maar ik werkte toen vooral fulltime als carrière coach met langdurige werkzoekende. Dat was ook heel mooi werk om te doen. Maar ik ontmoette toen een Nederlandse man die in Zweden studeerde. Voor de liefde ben ik toen in 2010 naar Nederland verhuisd en heb ik alles achtergelaten.

Ongeveer zeven jaar terugkwam ik voor het eerst in aanraking met blote voeten wandelingen en evenementen. Toen ben ik eigenlijk meteen overgestapt. Sindsdien loop ik zoveel mogelijk op blote voeten of op minimalistische schoenen, waar een dunne en flexibele zool onder zit. En ik merk ook dat ik niet meer terug kan naar gewone schoenen. Het is veel te stijf, ik heb weinig ruimte bij mijn tenen en ik voel de ondergrond niet meer, waardoor ik uit balans raak. En daarnaast heb ik veel minder last van mijn knieën.

Ik heb toen een paar jaar later meegedaan met het eerste blote voeten evenement hier in Hilversum. Daar hadden ze verschillende workshops en clinics uit allerlei hoeken van de blote voeten wereld. Toen kwam ik terecht bij blotevoetenwandelingen.nl, dat is de hoofdorganisatie van waaruit overal in Nederland blote voeten wandelingen worden geregeld, en dacht ik: ‘Ja! Dat lijkt me leuk om te doen!’ Ik liep toch al vaak op blote voeten, waarom dan niet mensen uitnodigen om mee te doen. En dat doe ik nu twee jaar ongeveer.

Ongeveer één keer per maand organiseer ik nu een blote voeten wandeling op de Zuiderheide. Iedereen is vrij, het gaat echt om de ervaring. De grondregel is: ken je grenzen Als het genoeg is trek je je schoenen weer aan. En de mensen die mee doen zijn altijd heel positief. Het zijn vaak ook mensen die het helemaal nog nooit hebben gedaan! Uit Hilversum maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam en Amersfoort. Al die mensen hebben een eigen unieke redenen om mee te doen met de wandeling.

Sommige doen het voor het fysieke. Het is namelijk ook beter voor je lijf! Als je zoveel op blote voeten loopt ga je natuurlijker bewegen en daardoor ook minder last van klachten in je lichaam. Daar zijn ook veel onderzoeken naar gedaan, de techniek van lopen en hardlopen op blote voeten en wat er dan met je lichaam gebeurd. Ik heb een dochter van viereneenhalf en zij heeft ook een paar aandachtspunten op haar voeten en in haar lijf. We zijn daarvoor naar een orthopediste geweest en die zei ook: “Zoveel mogelijk op blote voeten laten lopen!”, dus dat een specialist het ook echt zegt, vond ik heel mooi!

Andere wandelaars doen toch mee omdat ze zich meer geaard willen voelen. ‘Earthing’, dat is ook een begrip. En dat is zeker een reden die bij mij ook steeds belangrijker wordt. Ik zal het proberen uit te leggen: er zijn wetenschappelijke onderzoeken geweest waaruit blijkt dat cellen vrije radicalen afgeven tijdens het verdedigen van indringers. Een overschot aan deze kunnen op celniveau schade veroorzaken mits ze geneutraliseerd worden door vrije elektronen. Wanneer je met je blote huid de aarde aanraakt vindt er dan een soort ontladingsproces plaats, de aarde is namelijk vol met vrije elektronen. Blote voeten wandelingen kunnen dus echt je immuunsysteem versterken!

Ik doe het vooral omdat ik er gewoon heel blij van word. Ik merk echt een verschil in hoe ik mij voel voor de wandeling en daarna, ook in vergelijking met een gewone wandeling met schoenen aan. Je voelt echt de sensaties, de tintelingen in je voeten. Ze worden echt actief!

Maar de blote voeten wandelingen zijn niet echt dat waar ik mijn praktijk op kon bouwen. Dat ging vooral over energie- en ademwerk. Ademwerk gaat vooral over het bewust worden van je ademhaling gedurende de dag. Dus veel mensen komen naar mij toe en zeggen dat ze te weinig lucht krijgen en te veel boven in hun borstkas ademen. Dan kan ik ze helpen met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.

Daarnaast werk ik ook veel met energetische behandelingen. De basis van energetische behandelingen is dat we meer zijn dan alleen het fysieke lichaam. Dat we ook een energielichaam hebben waar ook heel veel informatie ligt opgeslagen. Dus andere mensen die naar mij komen voelen zich gestrest, hebben spanningen en kunnen hun spieren niet ontspannen maar soms zijn het ook fysieke klachten of gaat het om keuzes maken in het leven.

Het is eigenlijk een gesprek en behandeling tegelijk. Tijdens de behandeling schakel ik een knop om en kan ik jouw energie zien en voelen. Ik kan je helpen en adviseren. Soms komen er zelfs andere spirits en gidsen door die mij daarbij helpen. En met fysieke klachten kan ik je helpen je energie te beïnvloeden om zo eigenlijk je eigen genezingsproces te stimuleren.

Vanuit hetzelfde beeld dat iedereen energie is, kan ik ook met dieren praten. Het gaat eigenlijk via gedachte, via beelden. Want gedachte zijn in die zin ook gewoon beelden. En soms wordt dat dan vertaald in woorden, dat verschilt eigenlijk per dier. Sommige dieren zijn kletskousen en andere willen er helemaal niets van weten! Want dieren zijn veel intelligenter dan mensen denken, ze hebben gewoon een ander soort intelligentie dan wij. Dus via mijn praktijk bied ik ook sessies tussen mensen en dier om te helpen elkaar beter te begrijpen. Want dieren verdienen veel meer respect dan ze krijgen, vind ik. En ik denk dat wij dit allemaal kunnen, dat geloof ik écht. Als je gaat oefenen en er open voor staat, kunnen wij mensen veel meer dan we denken.”