Drie jaar geleden vluchtte Alaa Alkourdi uit Syrië vanwege de oorlog. Hierbij moest hij zijn goed lopende kapperszaak in Damascus en zijn familie achter zich laten. Hij kwam in Nederland terecht en werkt sindsdien aan zijn droom: opnieuw een kapperszaak openen. Nu, drie jaar later, is dat gelukt. Zijn kapperszaak 'Topstyle' aan de Langestraat 59 in Hilversum opende zaterdag 13 januari. We praten met hem over het verwezenlijken van zijn droom.

Hoe gaat het met uw zaak na deze eerste week?

We hadden een goede start. We hebben al wat klanten mogen ontvangen en ik ben erg tevreden.

Had u goede reacties op uw zaak?

Ja, niks anders dan positiviteit tot nu toe. De opening was ook een succes, ik ben heel blij ermee.

Waarom bent u kapper geworden?

Waarom? Dat vind ik een lastige vraag. Ik ben er gewoon erg goed in en ik vind het leuk om te doen. Mooie kapsels voor mensen maken: ik geniet ervan en ik heb er talent voor.

Had u al het plan om weer een eigen kapsalon op te richten toen u Syrië verliet?

Ja, ik wilde blijven doen wat ik in Damascus deed, in mijn eigen zaak hier in Europa. Uiteindelijk kwam ik naar Nederland, omdat ik hier een verblijfsvergunning van 5 jaar kon krijgen, terwijl dat in andere landen maar 1 jaar was.

Hoe lang bent u nu in Nederland?

Ik ben nu drie jaar in Nederland.

Hiervoor heeft u op andere plekken gewerkt, als kapper?

Ja, ik ben vanaf dag één bezig geweest met deze droom. Eerst heb ik een kappersopleiding gevolgd, toen heb ik één jaar in Utrecht bij een kapper gewerkt en toen zes maanden in Ermelo bij een andere kapperszaak.

Waarom koos u uiteindelijk om uw zaak hier in Hilversum te starten?

Ik vond Utrecht heel mooi, maar voor het huren van een zaak dicht bij het centrum was dat erg prijzig voor mij. Ik was toevallig een keer in Hilversum en toen zag ik het huurbordje op de ruit van deze zaak. Ik heb gebeld en dat was dat. Nu werk ik hier in mijn eigen zaak en woon ik hiernaast.

U bent alleen naar Nederland gekomen?

Ja dat klopt, mijn familie woont nog in Damascus.

Weet uw familie in Syrië van uw nieuwe kapperszaak?

Ja, ze zijn heel erg blij. Ik moest hier in Nederland helemaal opnieuw beginnen en nu ik in drie jaar tijd mijn droom hier al waarmaak, zijn ze super trots.

Was het lastig om een zaak te beginnen?

Het was niet lastig, maar ook niet makkelijk. Ik moest hier heel veel reclame maken. In Syrië maakte ik ook reclame, maar hier moet je meer doen omdat mensen iets afstandelijker zijn. Maar we hebben uiteindelijk flyers uitgedeeld en toen wisten veel mensen van de opening.

Merkt u verder veel verschil met uw zaak in Syrië?

Nee, ik doe hetzelfde werk.Wel iets professioneler door mijn opleiding natuurlijk, maar verder zie ik geen verschil, behalve dat het hier kouder is.

Wat hoopt u voor de toekomst van uw zaak?

Ik hoop dat de kapsalon een succes wordt. Als dat gebeurt, wil ik mijn zaak verkopen en een nog betere en grotere zaak openen hier in het hart van het centrum.

Dus dit is eigenlijk pas het begin?

Ja natuurlijk, ik droom altijd verder.