De gemeente Hilversum voert nauwelijks beleid op roken, drank en ongezonde voeding in sportkantines. Eerder deze maand bleek uit een landelijk onderzoek van NOS al hoe weinig regels sportclubs hanteren op dit gebied. In Hilversum wordt dit probleem nu op de agenda gezet.

“Nee, er is geen beleid vanuit de gemeente,” zegt Dustin Verheijen van sportvereniging Tulip Tennis in Hilversum. “Wij hebben zelf regels opgesteld voor roken en drank. We bieden zowel gezond als ongezond voedsel aan, maar het fruit wordt bij ons amper verkocht.”

Het is een bekend verschijnsel: na een wedstrijd is het gebruikelijker om een patatje te halen  dan  een gezond alternatief. “Onbegrijpelijk,” vindt David ten Hove, technisch manager van de jeugdopleiding bij de Hilversumsche Mixed Hockey Club.  “Als sportvereniging heb je ook een maatschappelijke functie. Voeding is heel bepalend voor wat jouw lichaam presteert en als we die voeding van jongs af aan in goede banen leiden door als sportclubs het voorbeeld te geven, kun je samen veel meer bereiken. Maar sportverenigingen moeten daar nog veel stappen in maken.”

De gemeente is dit probleem niet ontgaan. “We kijken wel naar de horeca en of zij zich aan de Nix18-regel houdt, maar we moeten ook de sportverenigingen bij de les houden,” zegt burgemeester Pieter Broertjes. “Misschien gaan we een maand voor de sportkantines organiseren om serieuze aandacht te besteden aan gezond voedsel, want de sportverenigingen lopen echt achter. Er wordt bovendien ook goed gezopen in sportkantines en dat is niet de bedoeling. We hebben nog niks uitgewerkt, maar de gemeenteraad heeft dit probleem hoog op de agenda staan.”