Terwijl de geur van glühwein je neus bereikt, raken de marktkraampjes bedolven onder de sneeuw. Het is 9 december, en de industriële werf aan de Mussenstraat is omgetoverd tot de Winter Wonder Werf. Na een geslaagde eerste editie, organiseert de Stookplaats ook dit jaar de populaire kerstmarkt. De weersomstandigheden gooien geen roet in het eten, want ook dit jaar trekt de Winter Wonder Werf vele bezoekers.

Zodra je het Werf35-terrein opwandelt, word je verwelkomd door de geur van zoete kokos. Het is de kraam van Madame Cocos, een bedrijf dat huisgemaakte kokosmakronen verkoopt in variërende smaken. Het is een goede binnenkomer voor de Winter Wonder Werf, die het met dit gure weer moet hebben van hun unieke marktkramen en eettentjes. Als je verder loopt, kom je bij Bax Lederwaren. Hun stand is gevuld met echt lederen tassen, portemonnees en handschoenen. Gehuld in een dikke winterjas en een gebreide muts en sjaal staan de marktkraamhouders de enthousiaste bezoekers te woord. Met een glimlach, ondanks de snijdende wind.

Verderop nader je het eetgedeelte, dat begint met de kraam van Joost Wijn. Wederom gekleed in de nodige wintermode staat het personeel achter de kraam. Het is er rustig, wat bij veel kramen het geval lijkt te zijn. Of het de tweeduizend bezoekers van de vorige editie zal evenaren is maar de vraag, wanneer je een blik in de lucht werpt.

Wanneer je de route verder bewandelt kom je meer eetkraampjes tegen, waaronder de Tostibus: een blauwe, retro bus die speciale tosti’s serveert. Naast de Tostibus staat de Poffertjeskoning, die een zoete poffertjesgeur verspreidt. Langs ditzelfde pad staan verschillende houten picknicktafels. Ondanks een overkoepelend zeil is het, met het oog op de natte sneeuw die naar beneden dwarrelt, begrijpelijk dat de tafels niet bezet zijn. De eetkraam waar het wel druk is, heet Villa Pizza. Bij Villa Pizza zijn er kinderen (en ouders) druk bezig met het maken van hun eigen pizza. Verder biedt de Winter Wonder Werf nog chocola aan bij Heavenly Chocolate, vers gesneden friet van Pickles & Mayo, en natuurlijk glühwein. Veel bezoekers weten de glühwein wel te vinden, en nemen plaats bij de terrasheaters naast de bar.

Terwijl de meesten genoegen nemen met de warmte die de terrasheater uitstoot, is een enkeling nog op zoek naar het perfecte kerstcadeau. Zodra je de wandeling vervolgt, loop je al snel tegen de kraam van Mancave Mantique aan. Het is een walhalla voor liefhebbers van industriële, vintage items. Ze verkopen oude fabriekslampen, benzinepompen en geroeste kluisjes. Een van de laatste kraampjes op de route is Meutt, een winkeltje dat woonaccessoires verkoopt. Anders dan de rest van de ondernemers, heeft Meutt geen kraampje, maar een winkeltje op Werf35. De inrichting lijkt rechtstreeks uit een woonblad te komen: houten planken, veel planten en leren meubels. Het is een klein, knus winkeltje waar veel bezoekers een rondje lopen. Het winkeltje van Meutt ligt op een steenworp afstand van het kraampje van Madame Cocos: de wandeling is rond.