UTRECHT – De rechtbank Midden-Nederland heeft Gilly Emanuels gisteren vrijgesproken voor de mishandeling van de 20-jarige Chesney S. in de zomer van 2017. Het OM had een taakstaf van 120 uur geëist waarvan 60 uur voorwaardelijk, maar de rechter ging hier niet mee akkoord.

De rechter oordeelde dat Emanuels in ‘putatief noodweer’ handelde. Dit houdt in dat de verdachte de situatie inbeeldt als gevaarlijk, waardoor de verdachte in de veronderstelling was zichzelf te moeten verdedigen. De rechtbank kon haar niet vinden in de redenering van het OM en verwierp de eis onder het mom dat Emanuels emotioneel was aangeslagen door alle treiterijen vooraf.

In de zomer van 2017 werd het leven van onderneemster Emanuels geterroriseerd door de groep jongeren. Het incident met de zwaaiende dweilstok werd gedeeld op mediaplatform Dumpert waarop te zien is dat Emanuels de jongeren slaat. De jongeren hadden voorheen Emanuels bekogeld met mandarijnen, waarna de woordenwisseling uitliep op het ‘dweilstokdebacle’.

Na een oproep op het platform ‘Stop Afrofobie’ verzamelde zich ver van tevoren veel mensen die Emanuels een warm hart toedragen en strijden tegen racisme. Ook politica Sylvana Simons betuigde haar steun door aanwezig te zijn. In een interview met NOS-Radio 1 vertelde Simons dat vandaag een belangrijk signaal is afgegeven, omdat het vertrouwen in ons rechtssysteem is hersteld. “Dat is een goede zaak!”


Sylvana Simons sprak de aanwezigen toe over eensgezindheid en gelijkheid

Opgelucht

Emanuels was, evenals alle meegereisde ‘steunbetogers’, zeer blij met de uitspraak. Ze werd getrakteerd op een daverend applaus en gejuich na bekendmaking van de uitspraak. “Als ik was veroordeeld, zou dat een mes in mijn rug. Maar het is nog niet voorbij, zegt ze”. De rechtzitting van Chesney S. moet nog komen. De steun heeft Emanuels veel goedgedaan. “Het is geweldig als je omkijkt en mensen ziet die op jou lijken.”

Amandla!

 Zowel voor als na de zitting werd meerdere malen de kreet ‘amandla’ geroepen als steunbetuiging voor Emanuels. Amandla is Zulu en Xhosa voor kracht/macht. Een term die veel terugkomt in de strijd tegen apartheid en racisme. Door het racistische karakter van deze zaak leidde een mogelijke vervolging van Emanuels bij veel mensen tot onbegrip. “Zij heeft meer geleden dan die jongens”, vonden veel aanwezigen. Simons weet zeker dat deze uitspraak positief bijdraagt aan de discussie over racisme in Nederland.