HILVERSUM - Museum Hilversum exposeert volgende maand, in samenwerking met Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), een fotoserie van (ex)kankerpatiënten. De tentoonstelling ‘Door de ogen van’ toont foto’s van kinderen die in hun jonge leven met kanker zijn geconfronteerd. Vijftig fotografen en vijftig (ex)patiënten hebben elkaar gefotografeerd, waardoor twee verschillende perspectieven zichtbaar worden. De expositie is van 4 tot en met 7 april te zien in Museum Hilversum.

Een van de vijftig deelnemende fotografen is Saskia Aukema. Samen met Carolijn vormt zij een koppel. Carolijn is erg ziek geweest, maar het gaat nu goed met haar. Geïnspireerd door de slotjesbrug in Rotterdam, tevens de fotolocatie, heeft Carolijn een foto van een slot gemaakt met daarop een kraal uit de KanjerKetting. Deze ketting is gemaakt van kralen, waarvan iedere kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis tijdens het ziekteproces. Aukema: “Voor Carolijn is de gedachte bij het slotje dat ze tijdens de behandeling heel beperkt was in haar keuzes. Haar leven zat op slot en werd bepaald door een traject waar ze zelf geen invloed op had. Toen de behandeling klaar was, was ze als het ware bevrijd. Het slot is eraf. Ze mag weer haar eigen keuzes maken en haar richting bepalen. De bloemenkraal, die ze gebruikt heeft op haar foto, staat symbool voor de beëindiging van de behandeling. De kraal die je wil hebben aan het einde van je KanjerKetting.” Aukema heeft een foto gemaakt waarop Carolijn in het klein afgebeeld is. Op deze foto is ze uit balans, waardoor de weg naar boven ver weg lijkt. “Gelukkig voor Carolijn heeft ze die weg wel weten te bereiken”, vertelt Aukema.

De tentoonstelling is een initiatief van KiKa en Museum Hilversum. Alle foto’s die te zien zijn worden na afloop geveild. De opbrengst van deze veiling wordt gedoneerd aan KiKa.