HILVERSUM - Gemeente Hilversum zoekt opvolgers voor de huidige kindergemeenteraad. Kinderen uit groep 7 van alle basisscholen in Hilversum kunnen tot 1 juni hun motivatiebrieven opsturen voor een plek in de raad. De uitgekozen scholen stellen vertegenwoordigers beschikbaar, die vervolgens plaats nemen in de kindergemeenteraad. Er is plek voor veertien kinderen, afkomstig van zeven verschillende scholen.

Het project Kindergemeenteraad is in het voorjaar van 2017 gestart. Dit is het derde jaar op rij dat Gemeente Hilversum meedoet aan het project. Communicatieadviseur Carolien Jansson leidt de raad en vindt het goed dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de politiek. “Kinderen leren wat democratie is, leren overleggen en debatteren en moeten soms hun verlies leren nemen als iets niet doorgaat. Naast het groepsproces ervaren de kinderen dus veel leermomenten over ons bestuur en de werkwijze in de raad”, vertelt Jansson.

Taken in de raad
De gekozen kindergemeenteraad bepaald zelf aan welk thema ze aandacht besteden en ontvangt een eigen budget van 8000 euro om te besteden aan een uitgekozen plan. De raad komt een woensdag per maand, buiten schooltijd, samen om hierover te vergaderen. Vorig schooljaar heeft de raad een verkeersplan vastgesteld en dit jaar hebben zij zich ingezet voor het belang van insecten. Naast plannen bedenken voor het verbeteren van Hilversum, houden de raadsleden en de kinderburgemeester zich ook bezig met ceremoniële verplichtingen. De kinderburgemeester helpt burgemeester Broertjes bijvoorbeeld bij de Sinterklaasintocht en op Koningsdag en is samen met de raad vaak te gast bij projecten in Hilversum. Ook treden ze bij dergelijke projecten regelmatig op als jury.

Raadsleden selecteren
Het schooljaar zit er bijna op, dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kindergemeenteraad. Aanmelden voor de raad van 2019-2020 kan tot 1 juni, via communicatieadviseur Carolien Jansson. “Ik ben nu aan het werven voor het derde jaar en heb er het volste vertrouwen in dat er weer voldoende animo zal zijn”, vertelt ze. Na het doornemen van de aanmeldingen wordt bekend gemaakt wie volgend jaar deel uit mogen maken van de kindergemeenteraad. De geselecteerde kinderen spelen in september het spel Democracity. Hierdoor leren zij hoe de raad precies werkt, waarna ze aan de slag kunnen met het echte werk.