HILVERSUM – De omgeving is deels verpauperd, er is geen duidelijke weg van station naar centrum en ’s avonds is het er onveilig. Dat vinden de meeste Hilversummers van het huidige stationsgebied. Hoog tijd dat daar verandering in komt. Projectontwikkelaars werken al jaren aan een plan voor de herontwikkeling van het stationsgebied, waarin zij streven naar een goed bereikbaar en aantrekkelijk centrum van Hilversum. Samen slaan gemeente, burgers en belanghebbenden de handen ineen om dit te realiseren.

Burgerparticipatie is bij dit project erg belangrijk, verklaart Sasja Schermer, communicatieadviseur bij de gemeente Hilversum. “Wij willen een gebied creëren waar iedereen iets aan heeft, het station is dé toegangspoort tot de stad en behoort tenslotte tot elke burger en reiziger.”

In 2017 is een stedenbouwkundigplan opgesteld voor de herontwikkeling van het stationsgebied. Hieraan voorafgaand zijn al gesprekken gevoerd met belanghebbenden en directe betrokkenen. Afgelopen dinsdag zijn twee modellen gepresenteerd die een oplossing bieden aan onder andere problemen met de verdiepte ligging van het Schapenkamp en de verkeersafwisseling rondom het centrum. Tijdens een inloopavond op maandag 8 oktober kunnen burgers deze modellen beoordelen, zij kunnen dan naar eigen mening antwoord geven op een aantal algemene vragen. Op de inloopavond is iedereen welkom en de gemeente hoopt dan ook op zoveel mogelijk betrokken bewoners.

Daarnaast roept de gemeente burgers op om via sociale media foto’s en ideeën in te sturen over de beeldkwaliteit van het stationsgebied. Dit betreft inrichting, sfeer, materiaal en groen. De gemeente wil met deze foto’s een aantal ‘moodboards’ creëren om erachter te komen welke sfeer burgers het meest aantrekt. Verder zullen er de komende tijd één op één gesprekken gevoerd worden met bewoners van specifieke wijken.

Hoeveel het project gaat kosten en hoe lang het precies zal gaan duren is nog niet duidelijk. “We bouwen voor een halve eeuw en willen iets aantrekkelijks neerzetten. Bovendien is stedenbouwkundige lijn ook heel belangrijk, geld is zeker niet de enige afweging.” Aldus wethouder Arno Scheepers.