HILVERSUM – De Kledingruilparty van Sus & So is rond 20:00 uur al in volle gang. Het winkelpand aan de Bussumerstraat staat vol met dames die druk op zoek zijn naar bijvoorbeeld een mooie trui of een leuke broek. Het speciale aan deze avond is dat alle kleding door de deelneemsters zelf meegenomen is van thuis, om het vervolgens te ruilen met iets “nieuws” van de andere deelneemsters.

Bij binnenkomst is er de mogelijkheid voor deelneemsters om een kop thee te drinken met een stukje suikerbrood. De tijdelijke kledingrekken die vlakbij de toonbank en paskamers gepositioneerd zijn, hangen vol met kledingstukken die zijn meegebracht door mensen die net als de eigenaren belang hebben bij de duurzaamheid en eerlijkheid van producten. “Hergebruik van kleding is één van de manieren om duurzaam met kleding om te gaan”, aldus Jitske Draisma, een van de eigenaren van Sus & So. “Er zijn veel mensen voor wie de kleding die wij verkopen dan nog niet bereikbaar is omdat de prijs iets hoger ligt dan in een gewone winkelketen, dus ook om die reden vinden wij het heel leuk om dit te organiseren. Dit is heel laagdrempelig. Je kunt eigenlijk gewoon zonder portemonnee  hierheen komen.”

Op de party zijn tien dames aanwezig. Draisma is blij met de opkomst. “Nu heb je altijd mensen met verschillende maten. Dan neemt de een iets mee wat te klein is geworden en dat past dan iemand anders weer. Grappig genoeg is er altijd ruim genoeg voor iedereen.”

Draisma praat vol passie over haar winkel, die sinds eind 2011 in Hilversum te vinden is. Ze heeft een duidelijke visie: “Ik wil graag bezig zijn met duurzame kleding omdat ik weet wat het verhaal achter  kleding is. Ik hou van mooie spullen en ik kan er niet van genieten als ik weet dat er mensen voor geleden hebben.”

Het is niet de eerste keer dat Sus & So een kledingruilparty organiseert, maar wel voor het eerst op de Dag van de Duurzaamheid én tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week. “We organiseren sowieso twee keer per jaar een kledingruilfeestje maar we hadden wel bedacht dat het nu logisch was het in deze week te organiseren omdat je dan ook de aandacht kan vragen voor duurzame mode.”

De Dag van de Duurzaamheid wordt in Hilversum op verschillende manieren onder de aandacht gebracht dit jaar, bijvoorbeeld met Hilversum100, een event over het verduurzamen van Hilversum in het M-mediagebouw. De Dutch Sustainable Fashion Week is een landelijk evenement waar aandacht wordt gevraagd voor duurzame mode. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, vond er bijvoorbeeld een Fashion Show plaats in Amsterdam en er vinden al vanaf 7 oktober in verschillende steden activiteiten plaats.

Naast de Kledingruilparty organiseerde Sus & So op 11 oktober een Kledingrepair-Café waar kapotte kleding kosteloos gerepareerd kan worden. Zo kan het nog een ronde mee.