De derde editie van de Wintermarkt aan de Gijsbrecht heeft plaatsgevonden. De dag begon om 12.00 met vieze miezer en wind, maar dit loste later op. Met Sinterklaas die langs kwam, ongeveer 100 deelnemers en veel vrolijke mensen was het ondanks het mindere weer een geslaagde markt.

Toen de wintermarkt van de Gijsbrecht om 12.00 van start ging, regende het lichtlagen er op de grond plassen en stond er een redelijke wind. De lange winkelstraat stond vol met kraampjes en over straat liepen al een aantal bezoekers. De marktkooplieden en de bezoekers waren allemaal warm aangekleed tegen de kou met mutsen en dikke jassen. Ondanks dat het aan het begin van de dag wat rustig was en het weer niet al te best was ontbrak het volgens Andreas van Beek van House of Crete niet aan sfeer “Het is een prima sfeer, de lampjes hangen er, het is winter. Het hoort er allemaal bij, het gaat vandaag helemaal goed komen.”  

Loop je de markt op, dan staat je rond het midden van de markt een geur van kip en hotdogs te wachten.  Ook staat er een DJ die oudere muziek draait. De regen trekt weg en er langzaamaan stroomt de markt vol. “Mensen kijken op buienradar en wanneer het droog wordt beslissen mensen naar buiten te gaan en naar de markt toe te komen. Het is altijd een leuke markt met een goede sfeer. Vorig jaar hadden we sneeuw, dat maakt het allemaal een stukje lastiger dus de omstandigheden van vandaag zijn goed.” zegt Marktmeester Rogier Engels. Rond 13.00 hoor je mensen die roepen dat Sinterklaas in aantocht is. Terwijl sinterklaas met zijn pieten de markt op komen, komt er meteen een groep mensen om hem heen staan. Sinterklaas groet de kinderen en hun ouders vriendelijk en ondertussen delen de zwarte pieten pepernoten uit. “Ik vind het een ontzettend leuke markt en het is altijd een feest om op de Gijsbrecht te zijn.” Zegt sinterklaas. Terwijl sinterklaas druk handjes schudt en rondjes over de markt loopt, gaan de mensen door met winkelen aan de markt. Veel mensen lopen met tassen met spullen. “Wij hebben een soort boom gekocht,” zegt Kees schouten, die samen met zijn vrouw over de markt loopt “deze gaan we versieren.” Ook zijn er mensen met wat minder uitbundige aankopen. “Ik heb biologische kaas gekocht in het kraampje hier verderop,” vertelt Guuske de Vree. Verder zegt ze de markt “erg gezellig en leuk te vinden.”

Later op de dag begon het weer met regenen maar dat kon de sfeer niet meer drukken, de Gijsbrecht was goed gevuld met kraampjes en mensen. De kinderen gingen op de foto met Sinterklaas. “We zijn heel blij met de markt vandaag,” aldus marktmeester Engels.