Waar het gras langs het pad nog spierwit ziet, is het pad zèlf bedolven onder natte drapperige pap. Vanaf de parkeerplaats van de Koepel op het Landgoed Zonnestraal schuifelen bezoekers voorzichtig richting de kerstmarkt. De verkopers zetten al wolkjes blazend, nog snel de laatste puntjes op de i. Vandaag zaterdag 9 december, opende de Winterfair, een twee dagen durend evenement waar verschillende kramen kerst gerelateerde artikelen verkopen. De Winterfair vindt plaats op landgoed Zonnestraal in het Loosdrechtse Bos in Hilversum.

Bij een paar vuurkorven staat rond half twaalf een aantal vroege vogels vernikkeld te genieten van de warme chocolademelk en Glühwein, die ze met regelmaat bijschenken. Het groepje deint rustig mee op de bekende klanken van Let It Snow.  Ondertussen is een aantal verkopers nog druk bezig met de laatste voorbereidingen om hun kraampje gereed te maken, zoals het lichtplan. Haastig rukt een man een bos snoeren uit elkaar en bevestigt het uiteinde ervan aan een ander verlengsnoer.

Aan weerszijden van het pad staat een twintigtal stands. De één uitgestald met steigerhouten voorwerpen met teksten als: “Home is where the heart is”, en “Family and love”, De ander doet de stalletjes waarin Maria trots het kindje in de kribbe bewondert van de hand. Met mutsen tot over de oren en hoog dichtgeritste jassen staan de verkopers vol goede moed achter hun waar.

Vlakbij de ingang van de markt staat de stand van Diana Snoek uit Den Haag. De glimmende kraaltjes en steentjes die zorgvuldig aan kettingen geregen zijn, weerspiegelen het warme licht dat afkomstig is van de vlammen uit de vuurkorven.

Het is de eerste keer dat zij met haar sieraden op een kerstmarkt staat: “We hebben maanden van het produceren van onze kettingen en armbanden erop zitten. En nu wilden wij, mijn schoondochter en ik, eens kijken hoe het is om op een kerstmarkt te staan. Na lang zoeken en afwegen, viel ons deze kerstmarkt op door de goede ratings. Onze sieraden zijn voor het grote deel handgemaakt en we wilden eens zien hoe ze het hier doen”.

Het pad kleurt van de rood met gouden ballen, groen witte linten, brandende kaarsen en natuurlijk de geurende sparren. Even waait er een verdwaalde kerstmuts voorbij die de verkoper dan snel ontdoet van de de natte smurrie en na even aarzelen toch niet meer teruglegt op het houten uitstalrek.

Op de achtergrond klinkt het luide gebulder van een wel erg bekende bezoeker: “Ho ho ho!”, die ook even een kijkje komt nemen. Kinderen springen om de man met het rode pak heen en een jongetje test zelfs even of zijn baard wel goed blijft zitten als hij er zachtjes aan trekt. Ondertussen zorgt circus Moustache, van het Kinder Winter Circus, voor een interactieve middag. Hier krijgen kinderen de mogelijkheid zich terug te trekken van het winkelen en kunnen ze kijken naar verschillende korte voorstellingen. Zo krijgen papa en mama de kans om zich vol op de inkopen te concentreren.

Een aantal stands heeft veel werk gemaakt van ware chocolade kunstwerken. De lekkernijen zijn geheel toepasselijk op het betreffende thema. Zo liggen er chocoladezoenen met een beschildering van de kerstman in de etalage, maar ook koeken met vogeltjes en klokjes erop. Daartegenover schaart een groot deel van de bezoekers zich onder het afdakje van de stand die wijn verkoopt. Ook bij dit kraampje krijgen klanten de kans eerst te proeven, voordat ze iets kopen. Desondanks lopen de meesten met een warme oliebol in de hand.

Rond het middaguur begint een hard getik. De grond wordt drassiger dan die al was en mensen trekken hun paraplu uit hun tassen. Waar er plek is om te schuilen pakt men zijn kans, maar de meesten haasten zich terug naar de parkeerplaats. Diana vertelt dat ze zich al afvroeg wanneer het zou gaan regenen “Nu dus”, zegt ze.