Afgelopen woensdagavond besloot de kindergemeenteraad welk idee de kinderen volgende week gaan voorleggen aan de ‘grote’ gemeenteraad. Een avond met flinke overleggen, moeilijke keuzes, maar ook met grapjes, geklets en misschien wel het belangrijkste van de avond: pannenkoeken.

De kindergemeenteraad bestaat uit elf raadsleden uit groep 7 en 8 van zeven verschillende basisscholen in Hilversum. Op deze bijeenkomst vergaderen de kinderen, onder leiding van raadscommunicatieadviseur Carolien Jansson, over hun ideeën die ze 16 september aan elkaar gepresenteerd hebben.

De aanvang van de vergadering is half 6 en de meeste kinderen zitten ruim voor tijd al netjes op de voor hen aangewezen stoelen. Op de grote tafel in de raadszaal staan naam-/schoolbordjes en liggen papier en schrijfgerei. Met nog één lege stoel begint de raadsvergadering een paar minuten over half 6. Kinderburgemeester Willemijn de Groot, versierd met de burgemeestersketting om haar nek, heet iedereen welkom en neemt ook plaats aan de grote vergadertafel.

Net wanneer Carolien de leiding wil overnemen, komt James Koopman, fractielid van De Dubbeldekker, binnenstormen. Hij verantwoordt zijn te laat komen met zijn bijbaantje en Carolien aanvaardt dat: “Werken moet ook gebeuren.”

Voordat de raadsleden zelf mogen spreken, geeft Carolien aan wat er op programma staat. Ze vertelt dat de kinderen eerst een tijd moeten luisteren, daarna mogen ze zelf pas praten. Vervolgens zullen er definitieve keuzes gemaakt worden en aan het einde zullen ze het nog hebben over volgende week. Dan worden de ideeën voorgelegd aan de ‘grote’ gemeenteraad.

Carolien vertelt dat de raadsleden het komende schooljaar zullen deelnemen aan een aantal ceremoniële taken. Tijdens deze bespreking komt de jaarlijkse Kids Run aan bod, een 1500 meter lange afstandsloop. “Dat overleef je altijd, denk ik dan maar,” zegt Carolien. Het is de bedoeling dat de hele kindergemeenteraad hieraan deelneemt. Wanneer Carolien vertelt dat de kinderen training krijgen van een échte atleet van de Gooise Atletiek Club, roept raadslid Jaden zachtjes “Yes!” met gebalde vuist.

De kinderen krijgen te horen welke taken er nog meer op de planning staan. Maar de raadsleden zitten bijna allemaal een beetje te wiebelen op hun stoelen. Een goed moment om zelf achter de spreekstoel te gaan staan. Per fractie vertellen de kinderen hoe ze hun ideeën hebben verteld op school en hoe ze de meningen van de rest van de leerlingen hebben verzameld. Ze mogen nu nog niet verklappen welk idee op hun school de favoriet was. Ties van basisschool HSV vertelt: “Eerst hebben we de plus- en minpunten besproken met de klas en de meester. Daarna gingen we stemmen met briefjes.”

Na de presentaties is het tijd om te pauzeren. Pannenkoeken met stroop en suiker staan er op het menu. “Pannenkoeken in de raadszaal lijkt me niet zo’n goed idee, dus we gaan naar het zaaltje hiernaast,” zegt Carolien. Als een speer gaan de kinderen naar de andere ruimte.

De raadsleden krijgen een half uur de tijd voor een fractieoverleg en hun maaltijd. Elke fractie heeft vijf punten te verdelen. Met volle monden omrand door stroop, bespreken de kinderen uitvoerig wat volgens hen het beste plan lijkt. “Waar gaan jullie de punten op zetten?” vraagt Jaden van De Dubbeldekker aan Willemijn en Sterre van de Gooise Daltonschool. Hier kunnen de meiden geen antwoord op geven, omdat ze zelf nog erg aan het twijfelen zijn. Terwijl Leela en Lucas van de KinderCampus nog druk in overleg zijn, hebben Venne van de Godelindeschool en Rawda van de Wilhelminaschool hun focus inmiddels op hun Instagramvolgers gelegd. Een paar minuten later is niemand meer bezig met het fractieoverleg en zijn de pannenkoeken ook al op. Hoog tijd op terug de raadszaal in te gaan.

Na de pauze gaat Carolien iedereen af om te vragen hoe de punten worden verdeeld. Een voor een vertellen de fracties waar hun punten naartoe gaan. Dit gaat vrij snel en daarom duurt de vergadering na de pauze nog maar een kleine tien minuten. De drie uitblinkers zijn ‘Venne voor Veiligheid’, ‘Buitenlokaal’ en een campagne tegen mediapesten.

Volgende week worden álle ideeën nog een keer voorgelegd aan de gemeenteraad. Hier zijn de raadsleden van de kindergemeenteraad weer allemaal bij. “Tot volgende week!” roept Venne.