Het is zaterdagochtend. Het zonnetje schijnt en naarmate je het marktplein nadert klinkt de muziek harder en harder. Het middaguur is nog niet aangebroken of het plein in Hilversum is al een bruisend centrum van leven geworden. Het kletterende water van de cirkel fonteintjes voor de Vue bioscoop doet denken aan een Franse midzomermarkt. Kinderen rennen rond in t-shirts en honk- en voetballen vliegen door de lucht. Op het midden van de locatie staan twee grote springkussens, gevuld door kleintjes met rode wangen die springen tot ze erbij neervallen. Het belooft een prachtige dag te worden voor de bezoekers en organisatie van Hilversum Actief 2019. Het evenement was eigenlijk al eind vorig jaar gepland, maar moest wegens weersomstandigheden worden verplaatst. Maar wat hebben ze daar achteraf geluk mee.

De organisatie achter dit evenement is Kimberly van Bossé, van Stichting Sportfair: “Het is georganiseerd om sport en cultuur bij elkaar te brengen. Wat je heel vaak ziet is dat sport- en cultuurverenigingen het lastig vinden om leden en vrijwilligers te werven. Met zo’n dag als deze organiseren wij in de binnenplaats van Hilversum een evenement waarbij alle partijen bij elkaar komen en laten zien wat ze doen.” En het bijzondere aan deze markt is dat de kraampjes niet alleen informatie verstrekken, maar ook de bezoeker aan het werk zetten. Het plein is gevuld met activiteiten; korfbal, tennis, rugby, yoga, kanoën, en nog veel meer. Niet alleen sport, maar ook culturele verenigingen zijn aanwezig. Verschillende dansorganisaties, drumbands, zangkoren en welzijnsorganisaties stellen zich voor aan inwoners van Hilversum en omstreken. Kimberly verwacht vandaag tussen de 500 en 1500 bezoekers die gedurende de dag komen en gaan.

Rond het middaguur gaat het evenement officieel van start met een openingswoord van de wethouder. Verschillende verenigingen stellen zich voor en er wordt afgesloten met een groepsfoto. Een hele opgave met zoveel aanwezigen. Uiteindelijk verzamelt een grote groep van 40 man zich en lacht breed naar de fotografen. Nu beginnen de activiteiten officieel. De tennisvereniging geeft een kleine show op het podium, een dansschool danst de sterren van de hemel en lokale zangeressen van de zangschool pakken hun podium.

Ook het terras van Café Mout is goed gevuld door ouders die toekijken, onder het genot van een verkoelende versnapering. Er is voor iedereen wel iets te doen deze dag. Jong, oud, dik, dun, vandaag maakt het niet uit. Alles staat in het teken van actief en betrokken zijn. Na het hoogtepunt van het aantal bezoekers om 14.00 uur te hebben bereikt gaan de bezoekers weer langzaam richting huis. De kinderen gaan naar huis en bedenken goed welk activiteit hen het meest aanspreekt. Met zoveel aanbod wordt dat een moeilijke keus…