Ook dit jaar vieren middelbare scholen weer Paarse Vrijdag. In Hilversum is het dit jaar ook weer zover. Op vrijdag 8 december is het Paarse Vrijdag: de dag waar leraren en leerlingen paarse kleding dragen om te laten zien dat ze vinden dat iedereen zichzelf mag zijn.

Op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum vieren ze Paarse Vrijdag nu voor de vierde keer.  Rik Sturmans is docent scheikunde en begeleider van de GSA (Gender and Sexuality Alliance) op de school en vertelt hoe het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum Paarse Vrijdag viert: “De school wordt gehuld in Paarse ballonnen en posters, en zo veel mogelijk leerlingen en docenten trekken iets paars aan. Dat varieert van een paarse trui of shirt, tot nagellak en make-up.”

Volgens Sturmans heeft het vieren van Paarse Vrijdag effect op de algemene acceptatie op de school: “Ik hoor inmiddels nooit meer het woord ‘homo’ door de gang klinken.” Paarse Vrijdag is er echter niet alleen voor homo-acceptatie maar voor de hele LHBTIQ+ groep ( Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel,Transgender,  Interseks, Queer). Volgens Sturmans helpt Paarse Vrijdag bij de acceptatie: “Het is voor lhgbt-leerlingen goed om te zien dat er veel medeleerlingen zijn die ‘het OK vinden’ en er echt geen bezwaren tegen hebben.”Ook heeft de GSA op de school volgens Sturmans een positief effect: “Daarnaast biedt het bestaan van een gsa een laagdrempelige manier voor het ontmoeten van ‘lotgenoten’.”

Paarse Vrijdag duurt de hele schooldag en veel scholen in het land en in Hilversum doen mee aan deze actie voor algemene acceptatie van onder andere homoseksuelen en transgenders. Voor meer informatie over Paarse Vrijdag: https://www.gsanetwerk.nl/paarsevrijdag/