Het Tata Steel Chess Tournament komt op 17 januari naar Beeld en Geluid in Hilversum. In de aanloop hiervan organiseert de Stichting Hilversum Schaakt (SHS) een speciaal snelschaaktoernooi op 15 januari in Foodhall Mout. De winnaar wint een titelbeker en verder zijn er prijzen in natura.

“Dit toernooi is speciaal opgezet als een van de vele nevenactiviteiten in de aanloop naar het Tata Steel Chess Tournament”, zegt Gijs van den Brand van de Stichting Hilversum Schaakt. Het is de eerste keer dat dit toernooi georganiseerd wordt. Maar als het aan van den Brand ligt organiseren ze dit toernooi elk jaar: “Wellicht is dit toernooi een begin van een jaarlijks terugkerend evenement: ‘De beste schaker van Hilversum’.”

Op het toernooi spelen de deelnemers in twee groepen, namelijk: gevorderden en beginners. Iedere Hilversummer vanaf 18 jaar mag zich voor het snelschaaktoernooi inschrijven. Volgens van den Brand is het aantal deelnemers moeilijk in te schatten: “Het te verwachten aantal deelnemers voor het toernooi bij Mout is voor een eerste keer moeilijk in te schatten. Momenteel staat het aantal inschrijvingen op ongeveer 20. Ik verwacht voor de 15e nog meerdere aanmeldingen vooral omdat de inschrijving gratis is en tot kort voor aanvang mogelijk blijft.”

“Schaken is een groeiende sport in Hilversum. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal jeugdleden van schaakclub HSG: dat waren er in 2015 nog maar 16 en in het seizoen 2017-18 is dit gegroeid naar ongeveer 60”, meent van den Brand. Van den Brand verwacht mede hierdoor ook dat de jeugdkampioenschappen voor basis en voortgezet onderwijs in de toekomst weer op het programma staan. Van den Brand: “Ook schaakworkshops op basisscholen en naschoolse opvang hebben dit jaar een start genomen en op verschillende scholen in Hilversum zijn schaaktrainers met kinderen actief.”

Het snelschaaktoernooi vindt maandag 15 januari plaats in Foodhall Mout. De Stichting Hilversum Schaakt organiseert het toernooi. Het begint om half acht in de avond en het zal afgelopen zijn rond ongeveer half elf die zelfde avond. Inschrijven is gratis en kan via https://www.matindemediastad.nl/mout/ of je kan jezelf inschrijven in Mout tot een kwartier voor het begin van het toernooi. Er is tien minuten speeltijd per persoon per partij. De winnaar van het toernooi wint de titel beker ‘beste schaker van Hilversum’ en de rest van de prijzen zijn in natura.