“Niet zoeken naar een breder ‘ik’, maar naar een groter ‘wij’”, luiden de woorden van Pieter Broertjes op de nieuwjaarsbijeenkomst in “onze” Vituskerk. De Hilversumse burgemeester vroeg zich voor de nieuwjaarsbijeenkomst nog af of de kerk wel vol zou raken. Daar is nu geen twijfel meer over mogelijk…

Op dinsdag 9 januari, iets voor 4 uur ’s middags, loopt de reusachtige St. Vitus aan de Emmastraat vol met jong, oud, ondernemend en andere Hilversummers. De bezoekers zoeken rustig een plekje, terwijl er ondertussen wangen worden gekust, handen worden geschut en wordt gezwaaid naar (oude) bekenden. De eerste twee rijen van de kerk vullen zich met genomineerden van verschillende prijzen: de gemeentespeld, de Rabobank Business Award en de Stadfonds Ondernemers Award. Verder zijn er veel gemeenteraadsleden aanwezig én de leden van de kindergemeenteraad.

Om klokslag 4 uur begint Het Cuypers Ensemble, bestaande uit zeven jonge violisten, het publiek te verwelkomen. Dit jeugdige orkest speelt onder leiding van dirigent Maurits Wijzenbeek. In sommige hoeken van de kerk klinkt nog wat geroezemoes en enkele minuten komt er nog wat animo binnenwandelen, maar het grootste deel van gasten zit al met een grote glimlach en gevouwen handen te luisteren. Vooraan staat een jong gezinnetje waarvan mama haar baby wiegt op de maat van de violen. Na ongeveer een half uur te hebben gespeeld, ontvangt Het Cuypers Ensemble een groot applaus en krijgt Maurits Wijzenbeek een kleurige bos bloemen.

Nu de kerk zo goed als gevuld is met alle leeftijden, maar voornamelijk grijze koppies, heet Nanette Bakker alle aanwezigen een hartelijk welkom en een gelukkig nieuwjaar. Voor sommige jongen gasten wordt het ook wel tijd dat er iemand begint te spreken, want de violenklanken doen wat ogen laten hangen. Helaas voor de verveelde jongeren kondigt Bakker niet alleen het tweede orkest van de avond aan, maar verzoekt ze iedereen ook de mobiele telefoons weg te doen en op stil te zetten.

Het tweede orkest en tevens de hoofdact van de middag start met een feestelijk stuk dat veel strijkers en blazers bevat. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van de jonge dirigent Frans-Aert Burghgraef. Een luidt applaus klinkt wanneer het eerste nummer voorbij is. Vervolgens start er een video getiteld “De makers van 2017”. Hierin is zijn verschillende bijzondere ondernemingen, organisaties en instanties te zien die het afgelopen jaar hebben bijgedragen aan een verbeterd Hilversum, waaronder Hilversum100, winkelcentrum Kerkelanden en de kindergemeenteraad. Kinderburgemeester Willemijn de Groot sluit de video af met het motto om Hilversum beter te maken voor kinderen met behulp van de kindergemeenteraad en geeft vervolgens het woord aan burgemeester Broertjes.

Wanneer de burgemeester het woord krijgt, vertelt hij dat hij zich eerst zorgen maakte of de kerk wel vol zou raken, maar volgt er meteen achteraan dat hij dolgelukkig is met de grote opkomst van “allemaal blije mensen”.  Alle ogen zijn gericht op de burgmeester tijdens zijn speech. “We zijn het jaar goed begonnen met een uitbundige jaarwisseling op het marktplein. Wat hebben we mogen genieten van een prachtige vuurwerkshow waar duizenden mensen op afkwamen. En ‘maar’ 21.000 euro schade, chapeau.”

Hij volgt zijn speech met de mededeling dat Hilversum de tachtigste Fairtrade Gemeente” van Nederland is, “Dat moest ik bekendmaken.” Verder meldt hij dat alle Hilversummers “De makers van 2017” zijn. “Dit jaar zijn er ook weer nieuwe ronden en nieuwe dus nieuwe kansen. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan”, gaat Broertjes verder en vervolgens wenst hij alle inwoners veel wijsheid toe.

Om 2018 een nóg mooier jaar te maken, moeten er volgens Pieter Broertjes worden samengewerkt. “We moeten niet zoeken naar een breder ‘ik’, maar naar een groter ‘wij’.” Dan bedankt hij een oude kamerraat, ex-burgmeester van Amsterdam, Eberhart van der Laan. “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”, citeert hij Van der Laan.

Na alle bedankjes en wijsheden van de burgmeester, is het tijd om een aantal prijzen uit te reiken. Te beginnen met de gemeentespeld, die topsporter Ruben Assmann in ontvangst mag nemen voor zijn inzet als ambassadeur van het Jeugdsportfonds en Jongeren Op Gezond Gewicht. Vervolgens wordt de Rabobank Award uitgereikt de Hilversumse onderneming van het jaar: Libris Boekhandel Voorhoeve. Deze award heeft als doel een verbindende factor te zijn in de economische regio Hilversum.

De laatste prijs reikt Stadsfondsmanager Ingrid Gul uit.  Deze “Ondernemersaward” is een waarderingsprijs voor een minder bekende onderneming. Frank du Mosch wint deze prijs met zijn Dutch Drone Filmfestival. “Wij zijn bezig met een nieuwe vorm van journalistiek en zien onszelf als een nieuw medium met als doel verbinden”, aldus Frank du Mosch.

Als afsluiter speelt het Radio Filharmonisch Orkest nog een laatste nummer waarop Frans-Aert Burghgraef niet alleen zijn orkest, maar de héle zaal dirigeert. Iedereen klapt en zwaait op de maat van de muziek. Na afloop bedankt Nanette Bakker de gastheren, alle vrijwilligers, de muzikanten, de sponsoren en niet te vergeten het publiek.

Wanneer de grote St. Vitus weer helemaal leegloopt van de mensenmassa, brandt er buiten een groot nieuwjaarsvuur. De feestelijke middag is nog niet voorbij, want onder het genot van oliebollen en warme dranken praten de inwoners nog lang na over deze bijzondere middag en het mooie afgelopen jaar.