Chinezen vieren op 16 februari 2018 het Chinese nieuw jaar, ook wel het Lentefeest genoemd. Het is een traditionele viering om de eerste dag van de Chinese kalender in te luiden. Vrijwel overal in Azië en op andere plekken waar een Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft vieren de mensen dit. Dus hoe vieren de Chinezen in Hilversum het Chinese nieuw jaar?

Maar 0,33% van de Hilversumse bevolking komt uit China (CBS, 2015). Toch wordt dit feest hier niet vergeten. Chinese Hilversummers vieren het op hun eigen manier. Ewan Liu, eigenaresse van Chinees restaurant ‘’De Mangerie’’ in Hilversum, viert het Chinese nieuw jaar door een speciaal menu aan te bieden in haar restaurant. ‘’We hebben een bijzonder menu uitgewerkt van traditionele Chinese gerechten, die altijd op het Chinees nieuw jaar gegeten worden’’, vertelt ze. ‘’Deze gerechten staan symbool voor het toewensen van geluk en rijkdom.’’

Mingfang Wang, vorige eigenaresse van Chinees restaurant ‘’De Chinese Muur’’ in Hilversum en schrijfster van het boek ‘’Tijgerkop’’, groeide zelf op in China, maar laat weten dat ze het Chinese nieuw jaar niet uitbundig viert dit jaar. ‘’Wij vieren eigenlijk gewoon het nieuw jaar met de Nederlanders mee, op 1 januari. Wel ga ik samen met familie eten om het Chinese nieuw jaar te vieren.’’ In grote steden in Nederland, zoals Amsterdam en Rotterdam, vieren Chinese gemeenschappen wel uitgebreid dit feest met vuurwerk en drakendansen. ‘’Dat hebben wij niet in Hilversum’’, zegt Wang.

Op de Chinese kalender breekt op 16 februari Huangdi 4715 aan, het Jaar van de Hond. In Azië wordt dit feest groots gevierd. De viering van het Chinese nieuw jaar duurt op sommige plekken drie of zelfs vijf dagen. Een grote schoonmaak van het huis, een familiemaaltijd, goden eren, drankendansen en elkaar kado’s geven zijn gebruikelijke tradities tijdens dit feest.