De Hilversumse MS-patiënt Muk Schiltmans organiseert samen met een team lotgenoten en begeleiders de sponsortocht ‘MS-Missie Peru’ om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose (MS), een aandoening aan het centrale zenuwstelsel.

“Het begon allemaal een jaar geleden”, vertelt Muk Schiltmans, die vier jaar terug de diagnose MS kreeg. “Ik zat er een beetje door heen op een blauwe maandag. Mijn fysiotherapeut vertelde me dat ik een doel nodig had en vroeg me wat ik zou willen doen? Ik riep gelijk dat ik een wandeling zou willen maken. Niet zomaar een wandeling, maar de Inca Trail naar Machu Picchu. Die dag werd ‘MS-Missie Peru’ geboren en ben ik op zoek gegaan naar mensen die mee wilden helpen”

In september 2018 vertrekt de groep naar Peru om de Inca Trail te lopen, een 45 kilometer lange wandelroute dat de oude Inca-stad Machu Picchu met de buitenwereld verbindt. Het team bestaat uit een aantal MS-patiënten waarvan een deel in staat is een grote afstand af te leggen. Daarom gaat een deel van de groep de gehele tocht afleggen en loopt een ander deel de laatste dag mee. Er gaan fysiotherapeuten mee om het team te begeleiden en ter plekke zijn er ‘porters’ beschikbaar om de deelnemers te ondersteunen. De laatste dag van de tocht komt de hele groep samen om met elkaar het laatste etappe naar Machu Picchu af te leggen.

Het doel van MS-Missie Peru is om meer aandacht te brengen voor de ziekte Multiple Sclerose. De naam Multiple Sclerose is bekend, maar nog steeds denken veel mensen dat dit een spierziekte is. Behalve aandacht voor de ziekte, willen de deelnemers ook geld inzamelen voor een nieuw project dat onderzoek doet naar het natuurlijke herstel van de myelinelaag (een ‘isolatielaag’ rond de zenuwen dat MS aantast). Dit kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelmethodes in de toekomst. Muk vertelt dat al het geld dat ze ophalen naar het onderzoek gaat. “De reis betalen de deelnemers zelf, zodat we al het geld in het onderzoek kunnen stoppen.”

De groep krijgt steun van verschillende bekende Nederlanders, onder wie zanger Wolter Kroes. Geïnteresseerden kunnen het team steunen door via de website https://www.ms-missie-peru.nl/ geld te doneren.