HILVERSUM – De lokale energieleverancier Hilverzon heeft voor het vierde jaar op rij een tien gekregen van de consumentenbond. Ter ere hiervan gaan wij in gesprek met Aernoud Olde. Hij is de initiatiefnemer van het bedrijf en heeft meerdere functies binnen het bedrijf vervuld.

Allereerst wil ik u natuurlijk feliciteren met de vierde keer op rij een tien van de consumentenbond.

Dank je, maar dat zijn wij niet alleen natuurlijk. We werken met veertig coöperaties daarin samen. Vorig jaar waren er drie coöperaties die een tien scoorden, en nu was dat het dubbele. Misschien maakt dat het iets minder bijzonder, maar ons doel is verduurzamen dus we zijn er alleen maar blij mee.

Wat is precies uw functie binnen het bedrijf?

Mijn naam is Aernoud Olde, ik ben vier jaar geleden initiatiefnemer geweest van Hilverzon, ik ben een tijd lang voorzitter geweest en ook even coördinator, maar die taken worden nu door anderen gedaan. We krijgen er gelukkig continu nieuwe mensen bij, sommige die we ook parttime betalen, maar we draaien vooral op vrijwilligers. Ik werk zelf inmiddels ook twee dagen betaald, maar ik besteed er wel meer tijd aan. Nu regel ik vooral de organisatie van initiatieven.

Op de site van Hilverzon wordt samenwerking met de inwoners heel erg benadrukt, hoe wordt dit precies gerealiseerd?

We werven op verschillende manieren vrijwilligers. Zo gingen laatst 45 van onze vrijwilligers de deuren langs en hebben ze 12000 brieven gepost. Ook geven we onder andere lessen op scholen. We proberen een beetje van het alleen maar vrijwilligerswerk af te gaan, en we hebben inmiddels ook mensen in parttime-dienst. Deze worden betaald door onder andere subsidie, maar we hebben inmiddels ook eigen inkomsten van rond de 100000 euro per jaar. Ons budget is 250000 euro per jaar dus het grootste deel bestaat nog steeds uit subsidie van de gemeente. Als alles rond het energie-akkoord helemaal is geregeld, verwachten we ook dat er nieuwe regelingen komen waar we subsidie uit krijgen. De gemeente heeft dan wel de verantwoordelijkheid genomen om ons lopend te krijgen met subsidie, maar het is ons doel om uiteindelijk helemaal op eigen benen te staan.

Zijn er plannen om naast zonnepanelen andere vormen van duurzame energie te gaan gebruiken?

Jazeker. We hebben plannen om warmtenetten te gaan exploiteren, en we zijn nog altijd bezig met verduurzamingsacties aangezien dat ten eerste ons hoofddoel was. We leggen de focus vooral op zonnepanelen omdat die aantrekkelijk zijn, maar andere doelen zijn gedragsveranderingen, isolatie van woningen en de warmtenetten. We moeten nog wel een hoop werk verrichten om al die doelen te bereiken. Voor de warmtenetten moet er energieopslag gemaakt worden, net als putten voor het oppompen van warm grondwater. De technologie van de pompen moet ook nog verbeterd worden, dus er moet nog veel gebeuren voordat we verder kunnen.

We hebben recent ook twee doorbraken gehad. We werken nu samen met Schooldakrevolutie om de scholen te voorzien van zonnepanelen. Dit idee was er altijd al, maar nu is er landelijk 100 miljoen toegezegd voor de verduurzaming van scholen, dus kan het eindelijk gerealiseerd worden. We kunnen dat ook een langzaam opstarten met verenigingen van eigenaren. Meerdere partijen om ons heen zijn nu eindelijk klaar voor de zonnepanelen en verduurzamingsinitiatieven, waardoor we veel meer kunnen bereiken. We geven natuurlijk ook lessen op scholen om de kinderen te leren hoe alles werkt en waarom de verduurzaming nodig is.