Hobbymuzikant Tijn Berends (26) organiseert samen met twee vrienden het vierentwintig uur durende festival Folk voor 555. De organisatoren proberen hiermee zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Giro555. De basis van het kleine folkfestival is de Ierse sessie die 24 uur zal duren. Daarnaast zijn er twee podia waar verschillende bandjes zullen optreden. “We maken er een soort muzikale sponsorloop van,” aldus Berends.

“We kennen al benefietconcerten voor klassieke muziek en we hebben Serieus Request voor de popmuziek, maar in Nederland hebben we nog geen folkfestival voor het goede doel.” Daar moet verandering in komen volgens Berends. “Ik heb er altijd al van gedroomd zoiets groots te organiseren. Om nu ook iets voor het goede doel te doen, voelt heel goed.”

“Een Ierse sessie is iets wat zich vroeger en nu nog steeds in de Ierse pubs afspeelt. Het is een gelegenheid waar muzikanten bij elkaar komen om muziek te maken. Het leuke aan dit genre is dat deze traditionele muziek een vast repertoire kent, waardoor je zomaar met iedereen kan meespelen. Tijdens een Ierse sessie gaat het vooral om de gezelligheid die ontstaat door het samen maken van muziek.”

Op het festival zullen naast de 24 uur durende sessie veertien bandjes optreden. Ook is er op zaterdagmiddag een dansworkshop over traditionele Schotse en Ierse stijl. “Geen enkele danservaring is nodig, we willen hiermee het publiek de gezellige sfeer van het traditionele folk laten ervaren.”

Voor de Ierse sessie en de optredens op de podia nodigde Berends verschillende folk muzikanten uit. “De reacties zijn tot nu toe heel positief. Het idee om met z’n alle muziek te maken voor het goede doel spreekt veel muzikanten aan. Na Kerstmis zijn er ook weinig optredens, dat is voor ons wel gunstig omdat veel muzikanten dan hiernaar toe kunnen komen. En natuurlijk hopen we dat mensen met kerst bereid zijn wat extra te doneren voor het goede doel.”

Op vrijdag 28 december zullen om zes uur ’s avonds de deuren van St. Aloysius College openen. Dat is ook het startshot voor de Ierse sessie. Vlak daarna zal de eerste band op het podium gaan spelen. Met de bandjes wil de organisatie het festival aantrekkelijk en toegankelijker maken voor het publiek. “Zo’n 24 uur durende sessie vinden mensen toch net iets te veel van hetzelfde. De bandjes zullen er echt een show van maken.” ’s Avonds om elf uur zullen de bandjes het podium verlaten en gaan de muzikanten door met de sessie. “Veel muzikanten hebben ons toegezegd hun stinkende best te gaan doen om de hele nacht wakker te blijven, hoe langer we blijven spelen, hoe meer geld we kunnen ophalen voor Giro555.” De volgende morgen om half elf begint er weer een band op het podium te spelen. Om zes uur ’s avonds is de 24 uur bereikt.

Berends hoopt dat het festival een groot succes gaat worden. Hij verwacht dat er twintig tot dertig muzikanten zullen meespelen in de Ierse sessie. De organisatie verwacht 150 tot 200 toeschouwers.