De Tiny House, een klein, compact en duurzaam huisje. De huizen zijn op verschillende plekken in aantallen in het land te vinden zoals Friesland, Alkmaar en Almere. Maar waarom staat er nog maar een in Hilversum?

Marileen Faber, initiatiefneemster van het Tiny House in Hilversum met de Plupetit.Wat is er aan de hand?
Op 4 maart kwam de eerste Tiny House naar Hilversum. Een Tiny house is volgens ‘TinyHouse Store’ een volwaardige, vaak zelfvoorzienende woning. Het huis heeft een oppervlakte tussen de 15m2 en 50m2 en wordt meestal gebouwd met duurzame of gerecyclede materialen. Sommige huizen worden gebouwd op wielen, maar het kan ook zonder. Het Tiny House in Hilversum mag alleen niet bewoond worden en staat er daarom als een demonstratiemodel.

Waarom mogen Tiny Houses in niet bewoond worden in Hilversum?
Marileen Fabels, initiatiefneemster van het Tiny House in Hilversum, vertelt dat Tiny Houses niet worden gezien als volwaardige woonhuizen in Hilversum. ‘’Dit heeft met het bouwbesluit te maken: de regels waar je aan moet voldoen wanneer je een huis bouwt. Er moet bijvoorbeeld een hal in een huis zitten, maar dit is niet altijd mogelijk bij een Tiny House.’’ Dus wordt het gezien als een recreatiewoning. In Hilversum is het niet toegestaan om permanent in een recreatiewoning te wonen en je hebt dan dus geen eigen adres. Fabels: ‘’Als je geen postadres hebt in Nederland besta je niet, je bent nergens ingeschreven dus je kan je paspoort niet laten verlengen, je kan niet stemmen en geen uitkeringen krijgen, dat is het probleem.’’

Wat zegt de gemeente verder over Tiny Houses?
Fabels heeft samen met haar werkgroep het idee voorgelegd bij de gemeente. Jan Kastje, wethouder voor Groenlinks in Hilversum, geeft aan dat er in Hilversum weinig eigen grond beschikbaar is. ‘’We hebben het uitgebreid over opties gehad, bijvoorbeeld dat we tijdelijk een stuk grond gebruiken. Die gedachte hebben we hem mee gegeven en hij wil op die manier wel voor ons meekijken.’’, vertelt Fabels.

Wie zijn de belangstellende in Hilversum?
Bij de openhuis van de ‘Plupetit’, het demonstratiemodel in Hilversum, waren er zo’n honderd bezoekers. ‘’Er is dus degelijk belangstelling voor’’, vertelt Fabels. ‘’ De belangstellenden zijn mensen die vinden dat ze minder nodig hebben en op deze manier ook willen bijdragen aan het milieu of die minder hard willen werken om een groot huis te betalen. ‘’ Dit kunnen ook mensen met kinderen zijn of mensen waarbij de kinderen inmiddels uit huis zijn en daarom veel ruimte over hebben.

Waar zouden de Tiny Houses komen te staan?
Voor de Tiny Houses is dus grond nodig en in Hilversum is er niet veel beschikbaar Daarom zijn de belangstellenden op zoek naar tijdelijk grond. Zo vertelt Fabels: ‘’Wat er nu meestal gebeurt in Nederland, is dat je terreinen hebt waar bijvoorbeeld over 3 jaar gebouwd gaat worden. Die grond is dan meestal van een projectontwikkelaar. Wanneer de projectontwikkelaar akkoord gaat met de komst van Tiny Houses in die tussenliggende periode, is er sprake van een win-win situatie. Want als de ontwikkelaar met zijn toekomstige klanten komt, ziet het er beter uit dan een verlaten stuk grond.’’ Hier in Hilversum wordt er gesproken over de Diependaalselaan, waar vroeger de kermis stond. Daar staat al jaren niets. ‘’Nu met de aanpassing van de omgevingswet hebben ze voor elkaar gekregen dat er een woonbestemming op gemaakt kan worden. Dat zou misschien een plek kunnen zijn voor een tijdelijke woning’’, zegt Fabels.