HILVERSUM – Op latere leeftijd nog thuis wonen, het komt steeds vaker voor. Uit een onderzoek van MWM2, in opdracht van uitzendbureau YoungCapital, is gebleken dat er steeds meer jongvolwassenen bij hun ouders blijven wonen. Ze hebben schulden, zijn nog bezig met hun studie of kunnen het simpelweg niet veroorloven om op zichzelf te wonen. Er komen veel kosten bij kijken als je op jezelf gaat. Daar komen ook nog de studieschulden bij op, zeker nu het leenstelsel is ingesteld. Dit zorgt voor thuis blijven wonen tijdens je studie, zelfs als je dat niet wilt. Wat zijn de plannen van de eerstejaars studenten in Hilversum? Gaan zij op kamers, of blijven ze lekker bij paps en mams wonen?

Voor het onderzoek, (link: https://www.youngcapital.nl/nieuws-archief/766-student-moet-betalende-ouders-te-vriend-houden) zijn 1.080 HBO- en WO studenten ondervraagd (waarvan 319 eerstejaars, en 761 oudejaarsstudenten). Hieruit is gebleken dat 43 procent van de studenten nog thuis woont. De helft van hen heeft aangegeven graag uit huis te willen, maar kunnen dat niet betalen. Van de resterende 57 procent, meldt 63 procent dat ze überhaupt niet op zichzelf kunnen wonen zonder bijbaantje.

Ouders lief aankijken

Zes op de tien studenten krijgen maandelijks een bedrag van hun ouders. Zonder deze bijdrage is het voor het overgrote deel van alle studenten zelfs onmogelijk om te kunnen studeren. Ondanks de bijdrage van familie en een bijbaantje, wordt er dikwijls gebruik gemaakt van het leenstelsel. Zes op de tien studenten lenen namelijk. Driekwart noemt het zelfs een “noodzakelijk kwaad”. Bovendien, 66 procent van de lenende studenten zijn bang dat ze het geleende bedrag nooit terug kunnen betalen.

Als je als student thuis woont, wordt de was voor je gedaan, krijg je elke avond een warme maaltijd voor je neus en hoef je het huis niet alleen schoon te maken. Als je op jezelf woont moeten al deze taken nog worden gedaan na een lange schooldag. Dit kost je ook nog eens wat. Als je op jezelf gaat moet je rekening houden met de volgende gemiddelde maandelijkse kosten (NIBUD):

• Huur: €366
  • Boodschappen: €161
  • Studieboeken en -benodigdheden: €57
  • Ontspanning, uitgaan en sport: €144
  • Kleding en schoenen: €47
  • Zorgverzekering: €97
  • Telefoon: €26

Wanneer je besluit om thuis te blijven, bespaar je veel van deze kosten. Daarom kiezen studenten tegenwoordig steeds vaker om hun ouders niet te verlaten, dit scheelt hen ontzettend veel geld. Er zijn echter veel studenten die al klaar zijn met studeren, en geen (betaalbare) woning kunnen vinden. Zij worden ‘boemerangkinderen’ genoemd, oftewel: jongeren die weer bij hun ouders gaan wonen.

Lekker makkelijk, toch?

Het is de laatste paar jaren bijna een trend geworden om thuis te blijven wonen. Eerstejaars studenten moeten ook de keuze maken. Blijven ze thuis of gaan ze op kamers? Hilversummer Roos, 18, zegt: “Ik woon nog thuis omdat ik elke dag maar een half uurtje hoef te reizen, ik studeer namelijk aan de Hogeschool Utrecht. Dit is best te doen. Het is ook maar vijf minuten fietsen naar het station dus het is gewoon veel goedkoper om nog even thuis te wonen. Ik denk ook dat ik volgend jaar toch op kamers wil wonen aangezien ik bij een studentenvereniging wil. Toch vind ik het duur om op kamers te gaan en het kost veel tijd om iets redelijks te vinden in Utrecht. Ik heb ook heel veel vrienden en kennissen die nog thuis wonen om dezelfde redenen. Mijn ouders vinden het trouwens prima dat ik thuis woon, tenzij we het oneens zijn over de tijden dat ik thuis kom. Ze vinden het ook niet heel leuk als ik het avondeten mis. Ik vind het niet erg om thuis te wonen, maar of ik het leuk vind? Leuk is een groot woord. Het is vooral een gedoe om elke dag heen en weer te reizen, ook met uitgaan is dit niet altijd ideaal.”

Enfin, wil je alle kosten besparen? Dan is thuis blijven wonen bij paps en mams ook een optie.