Voor veel woningzoekenden is het al een hele tijd lastig om een huurwoning in het middensegment in Hilversum te vinden. Dit komt doordat ze een te hoog inkomen hebben voor sociale huur en er nog altijd te weinig betaalbare woningen zijn in de vrije huursector.

Joram Grünfeld, Programmamanager Wonen en Leven bij Gemeente Hilversum, is bekend met het probleem. “’Middenhuur’ heeft onze aandacht. Op regionaal niveau willen we in 2018 onze krachten bundelen. We gaan proberen de interesse te wekken van projectontwikkelaars om in dat segment te ontwikkelen.”

Naast het beperkte aanbod ziet Grünfeld nog wel een ander probleem: “Sommige mensen wonen al heel lang in een woning waarvoor zij weinig huur betalen. Daardoor hebben ze bij het zoeken van een nieuwe huurwoning niet altijd een reëel beeld van de huidige huurprijzen.”

Bij het horen van de huurprijzen van Hof van Holland, een nieuwbouwproject aan de ‘s-Gravelandseweg, moesten veel geïnteresseerden afhaken. Een teleurstelling voor Daphne Bremer (71 jaar) uit Hilversum. “Appartementen in Hof van Holland begonnen met een huur van 850 euro. Inmiddels is het al zo’n 950 euro. Dat komt waarschijnlijk door James, de personal assistant die je helpt bij huishoudelijke taken.”

Bremer heeft niet alleen gekeken naar Hof van Holland. Op dit moment kan ze nergens in Hilversum een geschikte woning vinden. “Gezien mijn inkomen kom ik niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. In de vrije sector beginnen de huurprijzen ongeveer vanaf 900 euro. Voor de huur van zo’n woning moet je minimaal drie keer de huur aan inkomen hebben en dat lukt mij dus net niet.”

Volgens Grünfeld gaan er vast weer huurwoningen in het middensegment komen in Hilversum, maar over het centrum van Hilversum specifiek durft hij nog niks te zeggen. Daarnaast hebben sommige wooncorporaties nog panden in Hilversum, waar woningen vrijkomen die nu vallen in het middensegment. “Dit gebeurt druppelsgewijs en helaas minder dan een paar jaar geleden de verwachting was.”