HILVERSUM – Wethouder Floris Voorink is druk bezig met de winkelleegstand in Hilversum. Uit een onderzoek van de NOS is gebleken dat in Hilversum het hoogste percentage leegstand in de regio Gooi en Vechtstreek van toepassing is, namelijk veertien procent. Daarbij komt het feit dat de winkelleegstand hier in de afgelopen tien jaar verdubbeld is. Hoe komt dit, wat doet de gemeente hieraan en hoe kijkt Floris Voorink hiernaar?

Waardoor komt de winkelleegstand volgens u?

“Het ligt aan meerdere factoren. Het argument dat de meeste mensen ervoor geven, is de opkomst van het internetwinkelen. We kopen allemaal dingen bij online winkels, zoals Bol.com en Zalando. Hilversum heeft vooral een regiofunctie. Ik ben opgegroeid in Laren en als ik vroeger een spijkerbroek nodig had, dan kocht ik die met mijn moeder in Hilversum. Maar je moest bijvoorbeeld ook naar Hilversum als je spullen uit een kantoorboekhandel nodig had. Dat soort dingen bestel je tegenwoordig online. De crisis heeft natuurlijk ook wat effect gehad. Buiten dit alles heeft Hilversum in verhouding tot het aantal inwoners ook erg veel winkelruimte. Dat was altijd al zo en dan komt de klap extra hard aan als de crisis begint. Mensen die vroeger naar Hilversum kwamen om een middagje te shoppen, gaan nu heel vaak naar andere gemeentes. Wij zijn veel bezoekers kwijt geraakt aan plekken, zoals Almere en Amersfoort. En waar dat door komt is deels een stukje bereikbaarheid, maar ook het aanbod dat wij hebben. Veel mensen, zelfs uit Hilversum, gaan nu naar Almere, omdat daar een Primark zit. En als je daar dan toch al bent, koop je daar ook je schoenen. Vroeger gingen mensen naar de stad om gericht dingen te kopen. Nu moet de belevenis er zijn, allerlei terrasjes en allerlei mogelijkheden om leuke dingen te doen. Je ziet nu dat het Hilvertshof, maar ook heel veel andere ondernemingen, er enorm veel aan doen om mensen weer terug te halen. Zodat we in Hilversum leuke en aantrekkelijke nieuwe winkels krijgen. Daar ben ik heel blij mee.”

De leegstand in Hilversum is met veertien procent het hoogste van de regio, blijkt uit onderzoek van NOS. Wat vindt u hiervan?

“Dat heeft volgens mij met twee dingen te maken. Namelijk met het feit dat wij extreem veel winkels hebben en dat wij als stad de klap harder krijgen dan een stadje als Weesp. Dat is namelijk toch wat meer gericht op de eigen bevolking. Hilversum is berekend op veel bezoekers van buitenaf. Daarnaast waren we goed op weg met het opvullen van de leegte, maar we waren er nog lang niet. Als dan opeens zo’n grote winkel als de V&D eruit ligt, ligt de leegte per vierkante meter ook veel hoger.”

Een aantal geïnterviewde managers van winkels in Hilversum meldden dat de leegstand komt door de hoge huurprijs van de panden. Hoe zit dat?

“Dat klopt, die reden had ik inderdaad ook nog moeten noemen! Toen de crisis in 2007 begon, heeft het best lang geduurd voordat vastgoed eigenaren wat met de huurprijs gingen doen. Daar zitten wel grote verschillen tussen, want eerst denkt een eigenaar van zo’n pand ook dat hij maar even moet kijken hoe alles zich ontwikkelt. Als je na een half jaar leegstand voor de helft van de prijs het pand voor vijf jaar verhuurd en het trekt weer aan, dan heb je net voor vijf jaar getekend. Dus de huurders kijken eigenlijk ook een beetje de kat uit de boom. Institutionele beleggers zijn natuurlijk niet alleen een Hilversums probleem, want dat speelt overal. Maar de pensioenfondsen en verzekeraars met vastgoed hebben natuurlijk het probleem dat de waarde van het pand afneemt, als je structureel minder huur voor een pand gaat vragen. De waarde van het winkelpand is X maal de jaarhuur. Op het moment dat de huurprijs minder wordt, wordt dat pand dus minder waard. Gelukkig zie je wel dat er opnieuw in geïnvesteerd wordt, omdat eigenaren na de crisis weer vertrouwen hebben gekregen.”

Hoeveel vertrouwen heeft u in de verbetering van de leegstand?

“Daar heb ik heel veel vertrouwen in! Ik ben ervan overtuigd dat we bij de volgende verkiezing een stuk minder leegstand hebben dan nu.”