Hilversummer Lisette-Anne Volker is praktisch spiritueel coach. In haar praktijk en met haar online Webinars geeft ze cursussen in de omgang met engelen en bovenaardse energieën. We gaan met haar in gesprek over haar bijzondere beroep. “Toen ik echt stemmen ging horen dacht ik, hier moet ik iets mee doen.”

U bent spiritueel engelenwerker, zeg ik dat zo goed? Ik noem mezelf praktisch spiritueel coach of praktisch spiritueel expert. Dat betekent dat ik engelencursussen zoals Integrated Energy Therapie heb gevolgd en hier examen in heb gedaan. Met mijn cursussen leer ik mensen omgaan met hun spiritualiteit en de dingen die ze zien en voelen en de stemmen die ze horen.
Hoe bent u zelf bij engelentherapie gekomen? Ik ben op het pad van engelen gekomen vanwege een vriendin van mij die ziek werd en zij was zelf al heel erg helderziend. Op een gegeven moment kreeg zij chemotherapie en toen hoorde ik voor het eerst een stem die heel luid en duidelijk tegen mij zei: “ze gaat nu de chemo in en daardoor zal zij ons een hele tijd niet kunnen horen en kunnen zien en we willen dat jij het overneemt.” Ik dacht toen, oké nu wordt het wel heel echt want nu ga ik stemmen horen. Ik wist gewoon dat ik er iets mee moest doen, dus ben ik mij in engelen gaan verdiepen Er was op dat moment één dame in Nederland die Integrated Energy Therapy gaf en die ben ik bij haar gaan volgen. Bent u wel eens bang geweest omdat u stemmen hoorde? Nee, eigenlijk niet. Ik had vriendinnen die al heel spiritueel waren. Ik ben ooit begonnen met het leren van Reiki en uit die opleiding hadden wij een clubje van tien vriendinnen. Dus het was voor mij al heel normaal dat mensen stemmen konden horen en dingen konden zien. Alleen ikzelf had dat nooit eerder meegemaakt. Wat is Reiki? Reiki is een soort alternatieve geneeswijze, waarbij je iemand door middel van het doorgeven van energieën kan behandelen. Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met Reiki doordat mijn hond ontzettend ziek werd. Ik ben met de hond naar de dierenarts gegaan en daar kreeg ik te horen dat ze niets meer voor haar konden doen. Ik was helemaal overstuur want ik wilde dat echt niet. Eenmaal thuis sloeg ik de plaatselijke krant open en daar zag ik een advertentie staan van iemand die met energieën kon genezen. Ik vond dat op dat moment vaag maar omdat ik zo bang was om mijn hond te verliezen ben ik diezelfde middag nog naar die persoon toegegaan. Eenmaal daar zette ik mijn hond voor die vrouw neer en het enige wat zij deed is haar handen boven het lichaam van de hond bewegen. Ineens stond mijn hond op, rekte zich uit, begon te kwispelen en was genezen. Ik was verbijsterd. Vanaf dat moment wilde ik ook doen wat die vrouw kon. Toen ben ik dus drie jaar lang Reiki gaan volgen. Bent u later gaan begrijpen wat er die middag met uw hond gebeurd is? Ja zeker. Ik ben nu ook Reikimaster geworden dus dat is me allemaal duidelijk geworden.  Waarom heeft u na al die opleidingen besloten om therapieën te geven en te coachen? Ik zie heel veel mensen worstelen omdat zij dingen zien en horen en voelen maar in de omgeving ziet of hoort of voelt niemand dat. Zij voelen zich dan vaak erg alleen en niet begrepen. Die mensen wil ik helpen. Je hebt niks aan spiritualiteit als je het niet kunt toepassen in het dagelijks leven. Spiritualiteit heeft altijd een waas van geheimzinnigheid en wierook. En ik denk dat je je geest, kennis en kunde juist ontwikkelt door je stevig spiritueel te verdiepen. Ik probeer met mijn werk spiritualiteit uit het verdomhoekje te krijgen. Ik wil deze mensen laten weten dat de dingen die ze horen, zien en voelen, normaal zijn. Maar dat je wel moet weten wat je ermee kunt doen. Is er veel vraag in Hilversum naar deze begeleiding en coaching? Omdat ik veel cursussen online geef, zijn er niet persé in Hilversum veel klanten. Natuurlijk heb ik een aantal klanten die ik persoonlijk help, maar de kijkers van mijn Webinars wonen in heel Nederland . Ik merk dat de vraag naar spirituele cursussen afgelopen tien jaar sterk is gestegen. Vroeger werd de zingeving door de kerk gegeven. Tegenwoordig voelen steeds minder mensen zich aangetrokken tot een religie. Toch willen mensen nog steeds dingen voelen en begrijpen. Als je dat dan niet vanuit de kerk leert, dan ga je daar zelf naar op zoek. Op die manier komen mensen bij mij terecht. Met mijn werk help ik niet alleen mensen met de omgang met bepaalde gevoelens, stemmen en beelden. Ik geef mensen de kans op geestelijke ontwikkeling, een verklaring en zin voor het leven.