Na vieren stroomt het vol in Museum Hilversum: genomineerden, familie en andere geïnteresseerden, allemaal zijn ze van de partij. Als iedereen een drankje heeft en uitgekletst is nemen ze plaats op de bankjes of op de zitzakken. Vandaag is de dimverlichte kelder van het museum het toneel voor de opening van ‘The One Minutes Jr.’, een filmwedstrijd met video’s van een minuut lang, gemaakt door jongeren tussen de twaalf en twintig van over de hele wereld.

In totaal hangen er vier schermen: twee die ‘vijftien jaar One Minutes Jr.’ filmpjes vertonen, een die de nominaties van dit jaar vertoont en een waarop de favorieten van het Hilversumse panel te bekijken zijn. Dit panel, bestaande uit kinderen, kiest vandaag welk filmpje zij het best vinden. De echte winnaar zal de organisatie op een later tijdstip bekend maken.

Stef van Breugel, museumdirecteur, heet de bezoekers welkom. Het museum heeft een uitvoerige relatie met The One Minutes Jr. Zo toont het museum al jaren de video’s en organiseerde het afgelopen augustus de One Minutesworkshop.

Van Breugel laat Anja Masling aan het woord. Zij is coördinator bij The One Minutes Jr. en bedankt iedereen die aan deze editie heeft meegewerkt: filmmakers, trainers en alle anderen.

De volgende spreker is Julia van Mourik, directeur van The One Minutes Foundation. Zij vertelt over Sophie Leferink, die ook aanwezig is. Zij is vijftien jaar geleden de initiatiefnemer van The One Minutes Jr. geweest. Van Mourik vertelt dat Leferink zich verwondert over de winnaar van de allereerste editie: hij was toen slechts dertien, maar is inmiddels bekend filmmaker en heeft meerder prijzen gewonnen met zijn films. “Er staat jullie nog wat te wachten”, zegt ze tegen de genomineerde jongeren.

De vandaag aanwezige genomineerden bestaan uit jongeren uit Hong Kong, Aruba, Afghanistan, Syrië en Nederland. Deze editie, de vijftiende, was de eerst waarbij ook workshops gegeven werden bij asielzoekerscentra. Voor het volgende jaar ontvangen zij hiervoor subsidie van het ABN-AMRO Cultuurfonds.

In deze workshops gaan de trainers met de kinderen in vijf dagen een video van één minuut maken. Dit is niet zo makkelijk als het lijkt: “Je moet precies weten waar je je film over wilt maken.”

Voor de officiële opening komt Fleur van Spaendonck naar voren, directeur van het Cinekid Filmfestival. Volgens Van Spaendonck staat Cinekid voor goede media, van hoge kwaliteit. Media is steeds meer door én voor kinderen. Als voorbeeld geeft ze YouTube, veel kinderen kijken hier meer naar dan naar de televisie. Tegelijkertijd kunnen deze kinderen ook zelf video’s uploaden op YouTube.

Het is tijd om de genomineerde video’s te bekijken. De video die het spits afbijt is ‘The future is before me’, gemaakt door Anna Lusenkova. Na een rits video’s van ieder een minuut, waaronder ‘A quiet day in Adviika’, ‘Waar een wil is is een weg’ en ‘Around the corner’, komt de video van de Hilversumse Martin den Boer aan de beurt. Met zijn video, waarin hij een stuk karton vasthoudt waar ‘The end is near’ is opgeschreven dat op verschillende iconische plekken in Hilversum is gefilmd, is ook hij genomineerd. De thematiek van de video’s is veelal terug te brengen tot persoonlijke, politieke en sociale problemen die kinderen meemaken.

Na een luid applaus van de aanwezigen komen de vertegenwoordigers van het panel naar voren: Jasmijn, Storm en Koen. Zij hebben met een delegatie van 40 andere jongeren alle video’s bekeken en beoordeeld op kwaliteit, keuze en uitvoering. Uiteindelijk hebben zij twee keuzes gemaakt, in plaats van een. “Alles was heel verschillend, er was niet één echte winnaar.”, verklaren ze. Jasmijn opent de eerste envelop: de eerste favoriet is Xu Jia Xin uit Hong Kong. “I am so happy and surprised”, zegt ze. Ze vertelt nog wat over haar film, waarin ze zichzelf geportretteerd heeft als meisje dat aan judo wil doen, maar dit niet mag vanwege traditie, en gaat daarna weer snel zitten. De tweede envelop opent Koen: Martin met ‘The End’ is als tweede favoriete video benoemd. “Wat vind je ervan?” vraagt van Spaendonck. “Leuk,” glundert Martin.

Het publiek geeft ze allebei een groot applaus. “Waar gaat het nou écht over? ‘The end is near’?” vraagt van Spaendonck nog aan Martin. “Over het einde van het filmpje!” Er klinkt gelach door de kelder. De genomineerden krijgen allebei een cadeau.

Na een selfie van de staf met alle kinderen en de gelegenheid voor een drankje is er voor de kinderen wat eten geregeld.

Op 25 november maakt The One Minutes Jr. in Amsterdam de winnaar bekend. De tentoonstelling in het Museum Hilversum is van 24 november tot en met 10 december te bezoeken.