Elleke Boot (31) begon ruim anderhalf jaar geleden als zelfstandig ondernemer. Na haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening besloot ze het heft in eigen handen te nemen en voor haarzelf te beginnen. Dit ging niet altijd zonder slag of stoot, maar met haar doel voor ogen en een flinke dosis doorzettingsvermogen lukte het om haar droom te verwezenlijken. Die passie wil ze graag delen met anderen, en vanuit haar eigen ervaring werkt ze nu als coach en trainer in Hilversum. Tijdens haar nieuwste training “Startersdag: Ondernemen met focus” behandelt ze alle ins en outs over het ondernemerschap.

“Tijdens mijn studie heb ik geleerd om trainingen te geven en te ontwikkelen. Door middel van gespreksvoering hielp ik mensen die in de problemen zaten en kon ik met zowel het individuele- als het groepsaspect aan de gang. Na mijn studie dacht ik direct aan de bak te kunnen. Helaas was destijds de eerste crisis gaande waardoor er absoluut geen werk te vinden was. Ik besloot om vrijwillig trainingen te geven aan jongeren, zo kon ik in ieder geval door blijven gaan met mijn passie. In de tussentijd heb ik in de verslavingszorg en bij een kinderopvang gewerkt. Op een gegeven moment besloot ik voor mijzelf te beginnen als trainer. Ik had ontzettend leuke trainingen bedacht maar wist totaal niet hoe ik dat op de markt moest zetten. Ik liet mij daarbij tegenhouden door angst en wist de weg naar de juiste informatie om mijzelf erin te ontwikkelen nog niet te vinden.
Via een vriendin kwam ik terecht op het middelbaar beroepsonderwijs. Ondanks dat ik het werken met de studenten en groepen erg leuk vond, merkte ik na vijf jaar dat dit niet was wat ik wilde. In loondienst werken paste niet goed bij mij en ik kon te weinig met mijn eigen passie doen. Ik besloot om toch weer voor mijzelf te beginnen als trainer en coach. Door mijn eerdere ervaring wist ik precies wat wel en niet voor mij werkte. Ik nam een boekhouder en een coach die mij hielp om mijzelf goed op de markt te zetten. Ik heb heel hard gewerkt en ben nu, anderhalf jaar later, nog steeds zelfstandig ondernemer.

In mijn werk ben ik heel erg bezig met de persoonlijke ontwikkeling van anderen. Tijdens mijn opleiding leerde ik veel over gesprekstechnieken die ik vervolgens toepaste op mijn omgeving. Zo heb ik heel veel geoefend. Als ik nu ruzie met mijn partner heb, is het heel anders dan vroeger. Als ik iets wil bespreken waar ik boos over ben, dan pak ik dat op een andere manier aan. Ik heb echt geleerd hoe mensen in elkaar steken. Ik zorg er wel voor dat het niet irritant wordt. In vriendschappen ben ik geen coach, maar gewoon een vriendin. Ik kan wel heel goed luisteren en vragen stellen, dat gaat vanzelf wanneer je de communicatieve vaardigheden eigen hebt gemaakt.

Ik vind het geweldig om met mensen te werken en me dan vooral te richten op hun zelfontwikkeling. Momenteel richt ik mij volledig op ondernemers, ik houd echt van die passie die daarbij komt kijken. Ik vind het geweldig als mensen écht ergens voor willen gaan en bereid zijn om zelfinzicht te ontwikkelen en daar mee bezig te gaan. Tijdens mijn trainingen leg ik de focus op een aantal basisprincipes. Veiligheid vind ik heel belangrijk. Als jij je veilig voelt en de groep en trainer vertrouwt, dan kun je veel beter leren. Ik vind het belangrijk dat mensen op hun gemak zijn en let heel erg op de emotionele veiligheid. Maar ook op de doelen, ik weet altijd precies wat ik tijdens een training wil bereiken. Het kan soms best zijn dat ik mijn training aanpas op de groep, maar ook dan ga ik op het concrete doel af zonder dat de groep daar erg in heeft.

Het belangrijkste wat ik uit mijn ervaringen heb geleerd is eigenlijk heel cliché: wees jezelf en doe wat goed voelt, wat écht bij jou past. Ook al druist dat volledig in tegen de maatschappij of de verwachtingen van anderen. Dat wil ik mijn klanten graag meegeven.

Als ondernemer haken mensen aan op jou als persoon, wat jij uitstraalt is in principe jouw visitekaartje. Wil je een prettige, persoonlijke sfeer creëren of heb je juist een hele zakelijke uitstraling? Klanten moeten zich op hun gemak voelen bij je. Het is belangrijk dat je in dit werk, zeker omdat het zo persoonlijk is, een klik voelt met elkaar.

Wat mijn cursus uniek maakt is de insteek. Er zijn natuurlijk meerdere startersdagen, trainingen en coaching voor ondernemers, maar die zijn over het algemeen heel praktisch gericht. Ik richt mij echt op hoe jij als persoon wil werken en hoe je dat zo efficiënt mogelijk aanpakt. Hoe je een weg kunt vinden in het verwezenlijken van je droom die zowel bij jou als bij je onderneming past.”