HILVERSUM – Een op de tien kinderen krijg te maken met cyberpesten. Afgelopen week nog in het nieuws “15-jarige jongen pleegt zelfmoord door pesterijen”, een verschrikkelijke tragedie. De Fabritiusschool bestaat 90 jaar, een mooi moment om het onderwerp pesten eens aan te snijden. Want hoe ondervindt Hilversum dit? We vragen het Frank Higler, directeur van de Fabritiusschool.

Op de Fabritiusschool worden de Gouden Leefregels ieder jaar in elke klas behandeld. Het zijn de maatregelen die ze hanteren ter voorkoming en bestrijding van pestgedrag. “We leggen de kinderen uit: Je bent misschien anders, maar dat geeft niet”, aldus Higler. Hij begrijpt ook de angst van kinderen om naar de leraar te stappen wanneer ze met ongewenst gedrag te maken krijgen, maar legt ze uit dat het juist goed is om het op tijd aan te kaarten zodat het niet erger kan worden. Higler spreekt van pesten wanneer het ongewenst gedrag is voor degene die het ontvangt. “Overal wordt weleens gepest of geplaagd, niet alleen bij kinderen, op ander niveau ook onder volwassenen. Wij mogen zeker niet klagen over hoe de kinderen binnen school met elkaar omgaan. De kleine pesterijtjes willen we zo snel mogelijk de wereld uit helpen.”

De open manier van aanpakken schijnt te werken, vertelt Higler. “Het is belangrijk om het bespreekbaar te maken binnen school en een ‘pester’ te vragen waarom hij pest, vaak zit hier een grote verklaring achter.” En dat is geen gekke gedachte, want in vele gevallen is niet alleen het gepeste kind het slachtoffer. Het gedrag van de pester kan bijvoorbeeld te maken hebben met een slechte thuissituatie. Daarvoor zijn twee vertrouwenspersonen op de school, waar de kinderen hun hart kunnen luchten.

Higler heeft hierover zelf ook gesprekken met de leerlingen: “Soms komen kids bij mij op kantoor, omdat ze aan het vechten zijn op het schoolplein. Dan praat ik met ze als directeur-zijnde. Van ‘jongens ga eens zitten, wordt eens rustig, waar zijn we nou mee bezig?’ Een luisterend oor kan vaak al veel doen.”

Achter de schermen krijgen kinderen ook te maken met pestgedrag. Het cyberpesten heeft de 15-jarige jongen om het leven gebracht. Om deze vorm van pesten via social media tegen te gaan, vertelt Higler dat ze op school de afspraak hanteren dat mobiele telefoons uitstaan. “Er worden geen foto’s gemaakt op school, geen whatsappjes verstuurd en dergelijke. Naast school hebben wij daar geen zeggenschap over. Dat is de opvoedtaak van de ouders. Ook zeggen we de ouders dat ze moeten letten op wat hun kind uitspookt op het internet.” En dat is tegenwoordig maar beter ook, in de ondoorzichtige, groeiende wereld van social media.