Naast de ‘echte’ gemeenteraad, kent Hilversum ook de kindergemeenteraad. Vijftien kinderen binnen deze raad zetten zich in om van Hilversum een betere stad te maken. Eén van deze kinderen is Louise de Wit (12). De leerlinge uit groep 7 van Basisschool De Wegwijzer is vorig jaar benoemd tot Kinderburgemeester van Hilversum. Een functie die serieuze, maar ook zeker leuke taken met zich mee brengt.

Begin vorig jaar mocht Louise een avondje met haar vader mee naar een debat van de gemeenteraad. Op dat moment begon haar belangstelling voor de politiek. “Na afloop zat ik vol met vragen. Ik was super enthousiast en heel nieuwsgierig naar hoe alles in de gemeenteraad verloopt” vertelt ze. Toen ze vorig jaar april te horen kreeg dat er selecties waren voor de kindergemeenteraad, twijfelde ze daarom geen moment.

Solliciteren voor een plek in de raad
Alle basisscholen in Hilversum kregen de kans om een ‘sollicitatie’ in te sturen, waarin de leerlingen beargumenteren waarom hun klas geschikt zou zijn voor een plek in de gemeenteraad. “Samen met mijn klas heb ik toen een filmpje opgestuurd, met daarin onze motivatie. Toen we hoorden dat we waren uitgekozen, moesten we stemmen. Onze klas mocht namelijk twee vertegenwoordigers opgeven voor in de kindergemeenteraad.”

Iedere leerling schreef anoniem zijn/haar motivatie op. Vervolgens mocht de hele klas stemmen op de motivatie die hen het meeste aansprak. Bij het tellen van de stemmen bleek dat tien van de achttien kinderen uit Louise’s klas op haar hadden gestemd. “En wat nog leuker was, is dat mijn beste vriendin Roselotte als tweede werd verkozen. We hadden allebei op elkaar gestemd” vertelt ze lachend.

Louise draagt tijdens haar werkzaamheden een ambsketen. Foto: Rochèll Mebius
Rochèll Mebius

Een plek in de raad hadden Louise en Roselotte al bemachtigd, maar de strijd om de titel ‘Kinderburgemeester Hilversum’ was nog in volle gang. Binnen de kindergemeenteraad werden namelijk opnieuw selecties gehouden. Louise: “acht van de vijftien leden uit de raad deden mee aan de selectie. Iedereen hield een pitch waarin ze over hun ideeën vertelden en zich verkiesbaar stelden als Kinderburgemeester.” Met welgeteld vijf stemmen won Louise ook deze verkiezing.

Installatie van de kindergemeenteraad
Op 4 juli 2018 is de kindergemeenteraad geïnstalleerd. Dit was tevens de dag waarop burgemeester Broertjes, Louise tot Kinderburgemeester heeft benoemd. “Ik was de hele week al zenuwachtig. Ik had de hele tijd vragen in mijn hoofd als ‘wat moet ik aantrekken?’ en ‘wat wordt er allemaal van mij verwacht?’. Gelukkig viel alles achteraf mee en werd de spanning al snel wat minder.” Na een speech, hing de burgemeester de ambtsketen om Louise’s nek. Een ketting, met daarop de tekst ‘Kinderburgemeester Hilversum’ en een afbeelding van het Raadhuis. Na de bekroning stelde Louise alle raadsleden van de nieuwe kindergemeenteraad voor aan het publiek.

Naast veel bezoekers, was er ook pers aanwezig bij de installatie. “Ik ben na afloop voor het eerst geïnterviewd. Dat is ook iets wat ik heel leuk vind aan Kinderburgemeester zijn. Ik voel me soms zelfs een beetje beroemd, maar gelukkig heb ik nog wel een privéleven” lacht ze.

Een druk schema
De Kindergemeenteraad heeft een eigen agenda. Het speerpunt van dit jaar is het belang van insecten voor ons ecosysteem. Een keer in de maand komt de kindergemeenteraad bijeen om te vergaderen. “Het is heel leuk dat we in de echte raadzaal mogen vergaderen. Tijdens zo’n vergadering praat ik door de microfoon, zoals dat bij ‘echte’ vergaderingen ook gebeurd. Ik vind het leuk om voor te lezen, en gelukkig kom ik altijd wel goed uit mijn woorden.”

Naast Kinderburgemeester zijn, heeft Louise nog veel meer dagelijkse bezigheden. Elke donderdagmiddag volgt ze musicalles, één keer in de twee weken krijgt ze zangles en twee avonden in de week is ze op de atletiekbaan te vinden. “Ik heb best een druk leventje, maar probeer alles zo goed mogelijk te combineren.” Waar Louise soms wel tijd voor vrij moet maken, zijn bijvoorbeeld openingen of ceremonies. Zo heeft ze een paar weken geleden nog Culturele Broedplaats de Meentwerf mogen openen. Louise: “Maar het allerleukste wat ik tot nu toe heb gedaan, is het binnenhalen van Sinterklaas bij de optocht. Dat was echt heel gaaf om te doen.”

De toekomst
Specifieke plannen voor de toekomst heeft Louise nog niet. Al heeft haar functie als Kinderburgemeester wel indruk achtergelaten: “Later wil ik acteur worden, of misschien wel burgemeester. Al lijkt een beroep als binnenhuisarchitect me ook leuk.” Gelukkig hoeft de huidige Kinderburgemeester zich daar nu nog niet druk over te maken en kan ze zich nog een tijdje inzetten voor de kindergemeenteraad.

In september dit jaar wordt de kinderraad weer vervangen door een nieuwe groep kinderen. En deel uitmaken van de kindergemeenteraad, dat raadt Louise ieder kind aan: “De kindergemeenteraad is heel belangrijk; kinderen hebben de toekomst. Daarnaast hebben kinderen vaak rijkere ideeën dan volwassenen en zijn ze veel creatiever. Het is goed om op jonge leeftijd al na te denken over de politiek. Ik heb er in ieder geval al veel van geleerd en ga er vast nog veel meer van leren.”