“Ik ben tegen pesten omdat ik het belangrijk vind dat iedereen in Hilversum zich veilig voelt”, zegt kinderburgemeester Willemijn de Groot (11). Een aantal jaar geleden kwam er landelijk meer aandacht voor de effectiviteit van antipestmethoden. Ook in Hilversum is dit niet onopgemerkt gebleven. Hoe de kinderburgemeester van Hilversum hiernaar kijkt, lees je hieronder.

Gelukkig wordt er bij Willemijn zelf niet gepest in de klas en vertelt ze dat de juf het onderwerp regelmatig bespreekbaar maakt. “Onze juf is daar best wel streng in dus ik denk eigenlijk dat niemand durft te pesten”, aldus Willemijn. Ze heeft nog nooit ervaring gehad met pesten. Wel merkt ze dat het aantal pesterijen achteruitgaat: “Vroeger hoorde ik van andere kinderen dat ze zagen dat er gepest werd, maar nu hoor ik dat niet meer zo vaak.”

“Toen ik twee jaar geleden van Amsterdam naar Hilversum verhuisde, kwam ik in een nieuwe klas op een nieuwe school. Ik had best wel een eigen stijl. Mijn haren had ik bijvoorbeeld altijd op een schuine staart aan de zijkant van mijn hoofd. In het begin was ik best bang om niet geaccepteerd te worden, maar al gauw werd ik vriendinnen met hele lieve meisjes uit mijn klas”, vertelt Willemijn verder.

Landelijk is het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verantwoordelijk voor antipestmethoden, maar op lokaal gebied is het aan de gemeente hier wat mee te doen. De Hilversumse gemeenteraad heeft samen met de kindergemeenteraad een video gemaakt waarin de (jonge) raadsleden pleiten voor een pestvrij 2018.

“Naast dit filmpje wil de kindergemeenteraad nog meer actievoeren tegen pesten”, vertelt Willemijn. “Tijdens een raadsvergadering kwam Rawda van De Wilhelminaschool met het idee om een site op te starten waar kinderen die gepest worden hun verhaal kwijt kunnen”, vertelt de kinderburgemeester. “Verder willen we antipestposters door het dorp verspreiden en in de Week Tegen Pesten gaan we ook actievoeren.” De Week Tegen Pesten is een week waarin er op Nederlandse scholen extra aandacht is voor pesten en een veilig schoolklimaat.

De kinderburgemeester van Hilversum vindt pesten maar dom en volgens haar hebben pestkoppen zelf een groter probleem dan de gepesten. “Als kinderburgemeester ben ik wel een voorbeeld voor veel kinderen, dus moet ik laten zien hoe we ons tegen elkaar moeten gedragen.” Willemijn zal dan ook zelf nooit iemand pesten en streeft samen met de rest van de (kinder)gemeenteraad naar een pestvrij Hilversum.