‘De eerste kerstmarkt in Hilversum’ op de Gijsbrecht lijkt zijn naam in goed daglicht gezet te hebben. Hilversummers, maar ook mensen uit andere steden, zijn zeer enthousiast over de kerstmarkt. Iedereen loopt vrolijk en vol enthousiasme de Gijsbrecht van Amstelstraat af. Er hangt een gezellige sfeer en kraampjes zijn goed op elkaar ingesteld. Elke stand verkoopt verschillende spullen en op elke hoek van de straat ruikt het weer naar andere etenswaar. De kerstmarkt in Hilversum Zuid op 8 december is geslaagd.

De kerstmarkt op de Gijsbrecht van Amstelstraat is om drie uur ’s middags nog enigszins rustig. De in kerstsfeer versierde kraampjes en etalages zijn bijna klaar voor de bezoekers. Kraamhouders hangen nog lampjes op ter decoractie en zetten bakjes met koekjes en snoepgoed neer voor de bezoekers. Nadat ze helemaal af zijn, worden er enkele foto’s gemaakt van de kraampjes, door de kraamhouders zelf. Vol trots kunnen ze achter hun kraampje gaan staan en wachten op de eerste bezoekers.

De snijdende kou houdt de mensen niet binnen. Misschien geeft het juist wel een extra reden om de markt te bezoeken, het kan het kerstgevoel versterken. Achter het eerste kraampje staat een man met een warme muts en een dikke, geruite jas. Hij bereidt een maaltijd van wilde eend, of ragout van fazant, met zuurkool voor. Na dit kraampje gepasseerd te hebben, blijft de geur van zuurkool nog een tijdje aanwezig. Dit, gecombineerd met de geur van kou en kerst, maakt het een mooi begin van het bewandelen van de kerstmarkt.

Bij het betreden van de eerste marktkraampjes, word je ontvangen door sfeervolle kerstmuziek die zich halverwege de straat afspeelt. Terwijl deze voor het kerstfilmidee zorgt, kunnen de bezoekers rustig een kijkje nemen tussen de verschillende spullen die worden aangeboden. Kleding, tassen, elektrische apparaten, huis- en tuindecoraties, en verschillende etenswaren worden hier verkocht.

Hoe verder de kerstmarkt betreden wordt, hoe dichter ‘Let it snow’ en ‘I’ll be home for Christmas’ in de buurt komen. Halverwege de markt staat dan ook een oud en rood brandweerbusje dat van binnen is versierd met kerstverlichting, een ouderwets tapijt en vol ligt met cd’s en elpees. De muziek brengt de straat in extra kerstsferen. De eigenaar van het rode busjes zit op een kruk uit volle borst mee te zingen met Elvis Presley en Rod Stewart. Zoë Smits (21), bezoekster van de kerstmarkt, kan de muziek erg waarderen: “Het brengt me net iets meer in de sfeer!” Mensen die langs het busje lopen, blijven even staan om een kijkje te nemen tussen de verschillende elpees, en staan voorzichtig met hun benen mee te swingen met de kerstliederen.

Staand bij het muziekbusje, word je verder verleid door een geur van poffertjes. Wanneer je het rode busje voorbijloopt, richting de hoek van de straat, en de geur steeds sterker begint te ruiken, loop je tegen een delfsblauw busje aan waar groot de tekst ‘Pofferdikkie’ op staat. Voor het kraampje staat een rood tafeltje met bijpassende rode stoeltjes. Een jongetje van een jaar of drie probeert, terwijl hij op een krukje voor het barretje staat, met moeite een poffertje te pakken van een schaal die op de bar staat. Zijn moeder ziet dit net op tijd en tilt hem lachend van het krukje af, zonder poffertje overigens.

Het wordt steeds drukker. Rond vijf uur is de lange straat bezaaid met stelletjes die hand in hand de kraampjes af gaan en ouders die kinderen goed warm ingepakt op hun nek hebben zitten. De kraampjes worden bewonderd. Iedereen geniet.