HILVERSUM - Een keer per maand vergadert ze samen met de kindergemeenteraad over hun plannen voor de gemeente Hilversum. Daarnaast mag ze ceremoniële taken verrichten, alleen of met burgemeester Pieter Broertjes. De 11-jarige Louise de Wit is kinderburgemeester van Hilversum. “Een leuke en bijzondere taak”, vertelt Louise.

Waarom ben je kinderburgemeester geworden?

“Volwassenen beslissen nu alles, maar in de toekomst zullen wij dat moeten doen. Als je kinderen al vanaf jongs af aan laat meebeslissen, hebben ze voor later al ideeën wat ze kunnen bereiken. Mijn meester vertelde in de klas dat we ons konden opgeven voor de kindergemeenteraad. Ik was meteen enthousiast en heb daarom ook heel erg mijn best gedaan om in de kindergemeenteraad te komen. Toen ik eenmaal in de raad zat moest er ook nog een burgemeester gekozen worden. Ik heb toen een presentatie gegeven over wat ik wilde bereiken met de kindergemeenteraad. En ben ik uiteindelijk kinderburgemeester geworden.

Wat doe je als kinderburgemeester?

“Tijdens de vergaderingen ben ik gewoon raadslid, net als de andere kinderen in de kindergemeenteraad. Ik mag dan ook gewoon stemmen en meebeslissen over de ideeën. Daarnaast doe ik af en toe doe ik een ceremoniële taak. Laatst was ik aanwezig bij onthulling van de vredespaal in Hilversum en binnenkort mag ik Sinterklaas ontvangen tijdens de intocht.”

Heb je het idee dat je serieus wordt genomen?

“Ja, zeker door de ‘grote mensen gemeenteraad’. De meeste mensen nemen mij en de raad serieus. Daarentegen zijn er wel een aantal mensen die ons alleen maar schattig vinden, maar daar trek ik me niet zo veel van aan.

Wat is het leukste aan kinderburgemeester zijn?

“Het overleggen met de andere kinderen vind ik heel leuk, naar hun ideeën luisteren en zelf ideeën bedenken. Ik ben daarom ook blij dat ik tijdens de vergaderingen gewoon raadslid ben, ik steek er niet echt bovenuit en dat vind ik fijn.

Heb je ook vervelende taak?

Tot nu toe niet. Ik denk dat nog wel gaat komen. Als ik bijvoorbeeld niet naar een feestje kan omdat ik een ceremoniële taak moet verrichtenDat lijkt me minder leuk, maar dat hoort er nou eenmaal bij.

Wat wil je graag nog bereiken als kinderburgemeester?

“Ik wil iets bereiken waardoor de inwoners van Hilversum mij en de kindergemeenteraad van dit jaar herinneren. Ik vind het milieu heel belangrijk, daarom hoop ik ook dat we samen met de kindergemeenteraad iets kunnen doen voor het milieu. Er zijn nu al verschillende plannen, bijvoorbeeld dat ouderen en kinderen samen tuinen gaan verzorgen. Of om op scholen insectenhotels te maken. Ik hoop dat we met de kindergemeenteraad iets kunnen doen om de natuur te helpen.”

Wil je later ook de politiek in?

“Mijn plan is om later bij de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst te komen bij de ChristenUnie. Ik weet nog niet of het gaat lukken, en of ik het nog wel wil als ik ouder ben, maar het lijkt me voor nu heel leuk. Ook wil ik later actrice worden. Het wordt dan best wel druk, maar ik geloof dat het wel goedkomt.

Is er iets wat je nog wilt vertellen?

Ik heb geleerd dat je nooit moet opgevenIk had best wel wat stresof ik wel kinderburgemeester kon worden. Maar ik heb gewoon heel erg mijn best gedaan om een goed plan bedenken. Met opgeven kom je er niet, wel met doorzetten. Daar heb ik tijdens het proces aan gedacht en nu ik heb ik die mooie ketting om.”